Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groningen krijgt centrum voor Particuliere Bouw

Datum nieuwsfeit: 30-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Groningen

30
NOV
12.54

Persbericht

Groningen krijgt Centrum voor Particuliere Bouw 30-11-2001

Het college van burgemeester en wethouders zal de gemeenteraad voorstellen een Centrum voor Particuliere Bouw (CPB) op te richten. Dit Centrum is een initiatief van de Vereniging Huiseigenaren Oosterpoort, woningcorporatie Nijestee en de gemeente Groningen. Met de oprichting van het CPB wordt de basis gelegd voor een nieuwe benadering van de bouwopgave: vanuit de vraagkant.

Het CPB sluit zo aan bij de recent verschenen nota van het Ministerie van VROM Wonen in de 21ste eeuw, waarin de consument centraal staat. Bovendien stelt staatssecretaris Remkes in de nota Wonen dat rond 2005 ongeveer dertig procent van de landelijke bouwopgave via particulier opdrachtgeverschap tot stand moet komen. Hij denkt daarbij aan zowel individueel als collectief particulier opdrachtgeverschap en consumentgericht ontwikkelen.

Het CPB is bedoeld voor het collectief particulier opdrachtgeverschap. Het wordt dus geen kavel-loket voor individuele bouwers. Groepen burgers en locale maatschappelijke organisaties worden actief uitgenodigd initiatieven te ontplooien en krijgen daarbij professionele ondersteuning. Eerdere voorbeelden van collectief particulier opdrachtgeverschap zijn het nieuwbouwproject Kwintlaan en het verbouwproject Van Wassenberghschool.

Het CPB sluit een zogenaamde prestatie-overeenkomst met Nijestee en de gemeente. Een van de kernpunten daarin is de verplichting om ieder jaarlijks tenminste één bouwlocatie (minimale projectomvang 25 woningen) aan het Centrum ter beschikking te stellen. Dat geldt voor de eerste drie jaar. Zo heeft Nijestee voor 2002 een deel van het nieuwbouwproject Centrumzone Lewenborg voor het CPB gereserveerd.

De verwachting is dat het CPB in het voorjaar van 2002 daadwerkelijk van start gaat.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie