Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie over twee eeuwen zakenvrouwen in Kunsthal Gent

Datum nieuwsfeit: 30-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

V r o u w e n z a k e n - z a k e n v r o u w e n . A n t o i n e t t e , S i s k a , A n n a e n d e a n d e r e n . T w e e e e u w e n v r o u w e l i j k e o n d e r n e m e r s i n V l a a n d e r e n . (31/08/2001)

Zakenmannen zijn van alle tijden. Zakenvrouwen lijken sinds kort in opmars. Vroeger hielden vrouwen zich hoofdzakelijk met vrouwenzaken bezig: hun dagtaak was de zorg voor hun huishouden, man en kinderen. Vrouwen bewogen zich in de private sfeer, mannen in de rest van de wereld. Die scheiding tussen de publieke en de privésfeer, tussen arbeid en gezin, tussen heersen en zorgen, tussen de economische markt en het huishouden staat diep in ons collectief geheugen gegrift.

Is dat geheugen echter betrouwbaar? Zijn zakenvrouwen, op een zeldzame uitzondering na, een nieuw gegeven? Zijn ze een logisch verlengstuk van de recente vrouwenemancipatie in het onderwijs, de politiek en vele andere levensdomeinen? De economische, de sociale en zelfs de vrouwengeschiedenis hebben tot hiertoe weinig andere geluiden laten horen: ook in de geschiedschrijving bleven de zakenvrouwen meestal onzichtbaar.

Met een rijk geschakeerd boek en een verrassende tentoonstelling wordt nu een nieuw licht geworpen op de plaats en betekenis van vrouwelijke ondernemers in het verleden. Antoinette Brepols leidde een drukkerij, Siska Fincent bakte wafels, Anna Cogen stond aan het hoofd van een vellenverwerkend bedrijf. En de anderen? Waarom waren ze veel talrijker dan we spontaan vermoeden? Waarom zijn ze in het zakenleven gegaan? In welke sectoren waren ze actief? Hoe werden ze door hun omgeving beoordeeld? Boek en tentoonstelling presenteren een brede waaier van vrouwelijke zelfstandigen: in de ambachtelijke nijverheid en de grootindustrie, in de kleinhandel en de horeca, in het mecenaat, de artistieke en de vrije beroepen. Ze belichten de opleidingsmogelijkeheden voor zakenvrouwen, hun juridische positie en de wijzen waarop ze professioneel ondersteuning vonden.

Waar ?

Kunsthal Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent

tel. (09)243 97 30, fax (09)243 97 34

e-mail (drr.sintpietersabdij@gent.be), www.gent.be/spa/

Open

De tentoonstelling vindt plaats van maandag 30 november tot en met
zondag 24 maart 2002.

Alle dagen, behalve op maandag, van 10 tot 18 uur. Laatste toegang om 17 uur.

Alle feestdagen open, behalve op 25 en 26 december 2001 en 1 en 2 januari 2002.

De tentoonstelling is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Prijs

Individueel: 250 frank - 6.20 euro.

Reductie en groepen van min. 15 personen: 200 frank - 4.96 euro. Scholen: 100 frank - 2.48 euro.

Gratis voor kinderen tot en met 12 jaar in het gezelschap van minstens één betalende ouder.

B-dagtrip: een all-in biljet trein + tentoonstelling is verkrijgbaar in alle Belgische NMBS-stations.

Geleide bezoeken met gids

Reservering is noodzakelijk: elke werkdag van 13 tot 17 uur via

tel. (09)243 97 43, fax (09)243 97 34 of e-mail (drr.sintpietersabdij@gent.be). Prijs: 3000 frank - 74.37 euro per gids voor groepen van max. 20 personen. Talen: Nederlands, Français, Deutsch, English.

Dagarrangementen

Het dagprogramma wordt in samenwerking met Gandante georganiseerd en zal bestaan uit o.a. een wandeling. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gandante via tel. (0479)51 52 42 of e-mail (info@andante.be).

Publicatie

L. Van Molle en P. Heyrman (red.) Zakenvrouwen en vrouwenzaken. Facetten van vrouwelijk zelfstandig ondernemerschap in Vlaanderen, 1800-2000. Gent, 2001

Informatie

Kunsthal Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent, tel. (09)243 97 30,

fax (09)243 97 34, e-mail (drr.sintpietersabdij@gent.be)

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie