Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CAO parket: partijen mijlen ver uiteen

Datum nieuwsfeit: 30-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BOUW

CAO parket: partijen mijlen ver uiteen

Op de eerste onderhandelingsdag voor de CAO parket (1400 werknemers) kwamen werkgevers met de nullijn. De Alliance van Parket Fabrikanten en Importeurs wil daarnaast een aantal adv-dagen afschaffen en scherp korten op de doorbetaling tijdens ziekte. FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV zetten in op 4 procent loonsverbetering. Van hun pakket maken ook de 'CAO à la carte' en loopbaanadvies deel uit. De bonden hebben de werkgevers gevraagd voor de volgende onderhandelingsdatum van 19 december te laten weten of ze van de nullijn afstappen. Ze kregen de toezegging dat werkgevers goed naar de voorstellen zullen kijken.

De bonden stellen in de parket 'verlofsparen' voor. Wil een werknemer 'tijd nu' inruilen voor 'tijd straks'? Dan dienen vrije dagen uit 2002 voor een grote reis in bijvoorbeeld 2005 evenveel vrije dagen op te leveren. Problemen met een onverhoopt faillissement van het bedrijf willen de bonden voorkomen door een garantiefonds. Het voorstel maakt deel uit van een 'CAO à la carte'. Daarin beslist de werknemer zelf of hij iets wil 'inzetten' van 4 bovenwettelijke vakantiedagen, 2 adv-dagen en overwerktoeslag. Oudere werknemers moeten er ook mee kunnen sparen voor een vrijwillige vierdaagse werkweek vanaf hun 55e jaar.
Verder vinden de bonden het belangrijk dat werknemers het recht krijgen op 'loopbaanadvies': een gesprek met een deskundige over beroepsmogelijkheden in de toekomst. De werkgever moet voor dat doel én voor verdere scholing voor elke werknemer geld opzij zetten. Meer zorgverlof behoort ook tot de voorstellen. De bonden willen de hoger betaalden van de CAO laten profiteren: zij moeten alle CAO-verhogingen ontvangen over het gedeelte van hun salaris tot het maximum van de hoogste CAO-schaal.

VOOR DE REDACTIE,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie