Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aftellen naar de euro in gemeente Leiden

Datum nieuwsfeit: 30-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

'Hoeveel gulden was dat ook alweer?'

Aftellen naar de euro

Vanaf 1 januari gaat alles met een nieuwe munt. Uitkeringen worden in euro's overgemaakt. Belastingen en gemeentelijke rekeningen zijn in euro's berekend. Omdat de entree van de Europese munt geen prijsstijgingen mag veroorzaken, heeft de gemeente de rekeningen naar beneden afgerond en uitgekeerde gelden naar boven.

BESTUURSDIENST - 'Eigenlijk verandert er niets en tegelijk alles. Dingen worden niet duurder. Er moet alleen in een andere munt worden betaald', concludeert wethouder Rogier van der Sande, de verantwoordelijke wethouder voor de invoering van de Europese munt. Voor mensen die alvast willen wennen ligt in het stadhuis een brochure 'Aftellen naar de euro'. Daarin worden de regels rond de invoering en het omrekenen uitgelegd. Ook de folders met de echtheidskenmerken van de nieuwe biljetten liggen in het stadhuis.

Noodplan
Wie in januari niet in een lange rij bij een kassa terecht wil komen, kan het beste een pinpas of chipper meenemen. Het wisselgeld wordt namelijk in die maand in euro's teruggegeven, en het omrekenen van de guldens naar euro's kan aardig wat tijd kosten. Dat geldt voor de gemeente evengoed als voor een winkel. Even pinnen gaat sneller. Zoals overal kan bij de gemeente tot 28 januari nog worden betaald in guldens. Daarna is het alleen nog mogelijk in euro's. Voor de nieuwe Europese munt is met alles rekening gehouden. Ook met de mogelijkheid dat alles mis gaat. 'Er is een noodplan waardoor iedereen die van een uitkering afhankelijk is, toch geld ontvangt', stelt projectleider Marja den Hond-Brouwer gerust. Ook voor de betalingen aan klanten van de Stadsbank ligt een soortgelijk noodplan klaar.

Oppassen
Het wordt opletten met je geld in januari. 'Alles gaat wel goedkoper lijken, maar bedenk in januari wel dat alles al in euro is.' Van der Sande waarschuwt dat die munt dichterbij is dan soms gedacht wordt. 'Over een maand is het al zover. Dan heeft iedereen de eerste euro's op zak.' De wethouder wijst erop vooral geen vergissingen te maken met oude rekeningen: 'Neem bijvoorbeeld een kapvergunning. Die kost 31,90 gulden, dat weet ik toevallig omdat ik laatst zelf een boom moest kappen. Maar als ik dat in januari invul op mijn acceptgiro, dan wordt er dus wel 31,90 euro afgeschreven. En dat is meer dan het dubbele.' Zelf heeft Van der Sande daarom een omrekenpasje van de gemeente op zak. 'Die zijn verkrijgbaar bij de Servicepunten van de gemeente. Daar staan guldenbedragen op en de bijbehorende eurobedragen.'

Europrojectgroep
De gemeente is twee jaar geleden begonnen met de voorbereidingen voor de euro. Diverse werkgroepen zorgen onder begeleiding van de europrojectgroep voor alle benodigde aanpassingen. De computersystemen moeten worden aangepast en alle gemeentelijke brochures en informatiebladen moeten naast guldenbedragen ook eurobedragen weergeven. 'Gelukkig loopt alles op schema. De kassiers krijgen momenteel training in het omgaan met de euro. Verder zijn alle tarieven in euro's vastgesteld. Daarnaast houdt het ministerie van Financiën toezicht op de gang van zaken', besluit projectleider Marja den Hond-Brouwer.

Meer informatie
Voor alle gemeentelijke prijzen in het nieuwe jaar kunt u contact opnemen met de betreffende afdelingen. Op internet is op www.euro.nl, naast veel informatie over de nieuwe munt, ook een omrekenschijf te vinden (onder afhalen eurokit/omrekenschijf).

Omrekenen
Het omrekenen en afronden naar de nieuwe munt gaat als volgt: van gulden naar euro geldt: het bedrag maal twee plus tien procent. Van euro naar gulden: het bedrag gedeeld door twee min tien procent. De gemeente zorgt ervoor dat bij het omrekenen van guldenbedragen naar de euro geen prijsverhogingen ontstaan. Een goed voorbeeld is de zalmsnip voor 2002. Deze komt op 46 euro, wat omgerekend 101,37 gulden is. Net iets meer snip dus. Meer informatie over de aangepaste tarieven voor gemeentelijke belastingen en heffingen verschijnt over enkele weken in de Stadskrant.

Omwisselen
Het omwisselen van guldens kan bij iedere bank. Gemeentelijke instellingen wisselen geen geld om. Tot 28 januari is de gulden op de meeste plekken nog te gebruiken. Tot het einde van het jaar is omwisselen kosteloos mogelijk bij de bank waar je een rekening hebt lopen. Het geld wordt dan op de eigen rekening gestort.

Stadstoezicht is bezig met de ombouw van parkeerautomaten. Naar verwachting zijn alle parkeerautomaten over drie weken geschikt voor betaling met de euro en de chipper of chipknip. Foto: Henk Bouwman.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie