Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onafhankelijke commissie Leiden bewaakt procedures

Datum nieuwsfeit: 30-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Onafhankelijke commissie bewaakt procedures

Klachten over inspraak?

'Inspraak? Hoezo, inspraak? Alsof je wat in te brengen hebt. Je wordt toch niet serieus genomen als burger.' Veel mensen trekken het begrip inspraak in twijfel. De politiek heeft plannen, en die worden toch wel doorgezet. Inspraak leidt hooguit tot vertraging van het gewraakte project. Maar klagers die vinden dat het mis is gegaan met de inspraak, hebben wel degelijk een klankbord: de inspraakcommissie. Klachten? Laat ze horen!

BESTUURSDIENST - De gemeente hecht een groot belang aan goede inspraakmogelijkheden. Daarom ziet een speciale inspraakcommissie erop toe dat alles goed geregeld is. Als het verslag van de avond de gemaakte opmerkingen niet of fout weergeeft, of als de inspraakavond op een onmogelijk tijdstip is geplaatst, kan daarover bij de commissie worden geklaagd.
Bij de inspraakcommissie kan iedere Leidenaar terecht met klachten over inspraakprocedures. Was het onduidelijk waar de inspraakavond was? Werd het pas enkele dagen van tevoren bekend gemaakt? Dan kan je een klacht indienen over de inspraakprocedure zelf.

WK-Voetbal
Alexander Pechtold, de verantwoordelijke wethouder voor de commissie, beklemtoont dat de raad goede inspraakprocedures belangrijk vindt. 'Het is regelmatig het onderwerp van gesprek bij besluiten. Mensen moeten de tijd hebben om hun mening te formuleren. De besluiten die gemaakt worden, zijn tenslotte voor hen gemaakt.' De inspraakcommissie bestaat uit zeven personen die niet bij de gemeente werkzaam zijn. De leden moeten beoordelen of klachten terecht zijn. De parkeerverordening werd bijvoorbeeld aanleiding tot een klacht bij de commissie. In de verordening was na afloop van de inspraakronde een extra stuk opgenomen over het ontmoedigingsbeleid dat ook buiten de singels in principe moest gelden. Per wijk kon er later nog over gesproken worden. Rony Mollee, secretaris van de inspraakcommissie: 'Dat was een principebesluit, maar sommige buurtbewoners vonden dat te ver gaan. Die klacht vond de commissie terecht en daarom is onlangs per wijk een enquête gehouden over het parkeerbeleid buiten de singels.'
Ook kan het moment van een inspraakavond buitengewoon slecht gekozen zijn. 'Zo viel drie jaar geleden een inspraakavond rond de herinrichting van het Noorderpark samen met de WK-voetbalwedstrijd tussen Nederland en Joegoslavië. Dat leverde een klacht op', aldus Mollee.

Niet in de vakantie
De commissie bestaat sinds begin jaren tachtig. Wethouder Pechtold: 'Maar echt heel bekend is de commissie wellicht niet.' Dat verklaart misschien waarom de commissie vorig jaar maar vier klachten binnenkreeg. Mollee: 'Het is wel zo dat klachtbrieven die over de inspraak gaan, worden doorgestuurd naar de inspraakcommissie. Ze komen uiteindelijk dus wel bij ons terecht.'
Inspraak moet grofweg aan twee dingen voldoen. 'Het moet verleend worden als het nodig is, en de termijn moet redelijk en duidelijk zijn', concludeert Pechtold. 'Dus inspraaktermijnen mogen niet in een vakantie vallen, of te kort zijn. Als ze wel in een vakantie vallen, wordt de termijn verlengd.'

Een klacht over slechte of niet verleende inspraak? Schrijf of bel naar Rony Mollee, afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken t.a.v. de Inspraakcommissie, postbus 9100, 2300 PC Leiden, (071-5165050).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie