Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen nader onderzoek bij dienst SZW Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 30-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Geen nader onderzoek bij dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Rotterdam stelt met instemming vast dat minister Vermeend het op dit moment
niet nodig vindt om de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) verder door te lichten. Dat blijkt uit de uitkomsten van een onderzoek door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de beperking van de instroom in de Algemene Bijstandswet en het wegwerken van achterstallige belastingsignalen door de dienst SoZaWe. Rotterdam roept de minister dan ook op om nu snel de Agenda voor de Toekomst te ondertekenen. Dat is een contract waarbij Rotterdam geld krijgt om de komende jaren duizenden langdurig werkzoekenden aan werk te helpen.

Op 27 september besloot minister Vermeend om nader onderzoek te doen naar de werkwijze van de dienst SoZaWe. Dat vloeide voort uit de resultaten van een eerder uitgevoerde quick scan, onder alle sociale diensten in Nederland, ook in opdracht van het ministerie. De minister wilde op twee punten aanvullende informatie hebben. Het eerste punt was de manier waarop de dienst SoZaWe voorkomt dat mensen aangewezen raken op een uitkering (het in de praktijk brengen van het principe 'werk boven uitkering'). Het tweede punt ging over het onderzoeken van signalen van de belastingdienst die een indicatie kunnen zijn dat een cliënt fraude pleegt.

In een brief aan het college van B&W over de uitkomsten van het aanvullende onderzoek, schrijft de minister nog wel onvoldoende zicht te hebben op de effecten van het beleid van SoZaWe op het punt van de instroombeperking. De minister vindt het tempo waarin SoZaWe de achterstand in de belastingsignalen wegwerkt bovendien niet hoog genoeg.

Wethouder Van der Tak vindt de scepsis van de minister niet terecht en wijst erop dat de dienst SoZaWe op dit moment een prestatie van formaat levert. "Sinds 1998 zijn we bezig met ons verbeterplan. Onze streefdatum van 1 januari 2002 gaan we gewoon halen. Ondertussen hebben nog een nieuw automatiseringssysteem ingevoerd, het nieuwe belastingsysteem verwerkt, een commerciële aanbesteding van reïntegratie op poten gezet en de invoering van de euro voorbereid. En dat met minder medewerkers. Ik neem mijn pet af voor de dienst SoZaWe. We zijn er nog niet, maar we zijn een heel eind op weg".

Van der Tak roept de minister op om de ondertekening van de Agenda voor de Toekomst niet langer uit te stellen. "Aanvankelijk zouden we starten in juli. We hebben nu een half jaar verloren. De dienst en haar partners zijn er klaar voor, hebben veel voorbereid en trappelen van ongeduld. Hoe korter de looptijd van het contract, hoe minder we kunnen presteren en dat is niet in het belang van de minister en al helemaal niet in het belang van de werkloze Rotterdammer".

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie