Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieusamenwerkingsovereenkomst gemeenten en provincies

Datum nieuwsfeit: 30-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vlaamse overheid
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera DUA beslist om in opvolging van de huidige milieuconvenanten een nieuwe samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de Vlaamse gemeenten, steden en provincies. De nieuwe overeenkomst loopt voor minstens 3 jaar en bevat heel wat nieuwe opties die een opstap naar duurzame ontwikkeling betekenen.

Deze samenwerkingsovereenkomst is gericht op de integratie van leefmilieu in andere beleidsdomeinen. Deze integratie wordt beoogd in het domein van de landschappen, het ruimtelijk beleid, de werkgelegenheid, energie en mobiliteit.

De overeenkomst is opgedeeld in 9 onderdelen:
- een basispakket met een instrumentarium nodig voor de uitbouw van een basismilieubeleid

- 8 thematische clusters: integraal waterbeleid, vaste stoffen, hinder, natuurlijke entiteiten (dit is natuur, bos, groen en landschappen samen), energie, mobiliteit, gebiedsgericht beleid en doelgroepen.

Elk onderdeel is opgebouwd in 3 ambitieniveaus: hoe hoger het niveau, hoe meer afstemming, integratie en duurzaam milieubeleid. Een gemeente kan volgens haar eigen middelen, mogelijkheden, inzichten en capaciteiten in elk onderdeel haar niveau bepalen. Op niveau 3 werkt de gemeente of provincie haar eigen projectvoorstel uit.

Inhoud van de clusters

Het onderdeel instrumentarium omvat op niveau 1 volgende zaken: uitbouw van een milieudienst, de milieuraad en het schrijven van een jaarlijks milieuprogramma. Op niveau 2 wordt de duurzaamheidsambtenaar voorzien en op niveau 3 vinden we de opmaak van een milieubarometer, om de toestand van het milieu in de gemeenten te meten. Zo kan een gemeente de vraag 'Hoe gaat het met mijn gemeente op vlak van leefmilieu en natuur ?' onderbouwd beantwoorden.

De cluster water bestaat op niveau 1 voor een deel uit het verderzetten van acties uit het lopende convenant, zoals bv. de subsidiëring van hemelwaterputten, individuele installaties voor de behandeling van afvalwater (IBA's), maar er zitten op niveau 1 ook maatregelen tegen erosie. Niveau 2 omvat het opmaken van een water(beleids)plan, volgens de principes van het integraal waterbeheer.

De cluster vaste stoffen vraagt op niveau 1 dat de gemeenten een voorbeeldfunctie uitwerken inzake het gebruik van milieuvriendelijke materialen op kantoor, bij openbare werken,. Ook moet het gebruik van pesticiden stelselmatig afgebouwd worden. Niveau 2 vraagt extra inspanningen op vlak van afvalpreventie en thuiscompostering. Ook werkt de gemeente aan een huisvuiltarief volgens het principe 'de vervuiler betaalt'.

Acties in het kader van de uitvoering van het gemeentelijk natuurontwikkelingsplan zit bij natuurlijke entiteiten op niveau 1. Nieuw is dat natuurlijke entiteiten niet alleen natuur omvat, maar ook bos, groen en landschappen.

In de cluster hinder worden gemeenten aangespoord om klachten van haar inwoners inzake hinderlijke activiteiten op te volgen, zoals lawaaioverlast en verbranden van afval in open lucht. Ook krijgen gemeenten de gelegenheid om in het kader van het bodemsanerings- decreet versneld en met de nodige financiële ondersteuning over te gaan tot het saneren van kleine blackpoints in de gemeente.

Het doorvoeren van een eerste aanzet van milieutoets op het mobiliteitsbeleid zit in niveau 1 van de cluster mobiliteit. Op niveau 2 wordt deze milieutoets verder uitgewerkt en vertaald naar het gemeentelijk mobiliteitsbeleid. Ook krijgen gemeenten en provincies subsidies voor acties en sensibilisatie rond milieuvriendelijke verkeersacties, zoals verbetering van het eigen wagenpark.

Via de cluster energie wordt in de gemeente een energiecoördinator aangeduid die mee instaat voor de uitbouw van een energiezorgsysteem en een energieboekhouding van gemeentelijke infrastructuur. Gemeenten nemen daardoor de zware energieslokoppen zoals zwembaden en scholen even onder de loupe.

Doelgroepenbeleid omvat op niveau 1 de opstart van een intern milieuzorgsysteem. Niveau 2 legt de opmaak op van een communicatieplan voor drie te kiezen doelgroepen, zoals bijvoorbeeld de bouwsector, de landbouw of de scholen.

Vereenvoudiging en ondersteuning vanuit gewest-provincie

Door deze samenwerkingsovereenkomst wordt de papierstroom tussen gemeenten, steden en provincies enerzijds en het gewest anderzijds vereenvoudigd. Alle informatie zal via het milieujaarprogramma verlopen. Het wordt voor gemeenten en provincies dan ook belangrijk om een stevig onderbouwd milieujaarprogramma op te maken.

Binnen het Vlaams gewest wordt een aanspreekpunt 'gemeenten en provincies' uitgebouwd om de lokale besturen beter te ondersteunen en te begeleiden. Daarvoor worden 10 extra mensen aangeworven. Dit moet de opvolging van de uitvoering van de overeenkomst beter stroomlijnen. Vlaanderen wil op deze manier handvaten aanbieden waarmee de gemeenten, steden en provincies samen hun beleid vorm kunnen geven.

De samenwerkingsovereenkomst met de provincies is qua opbouw gelijklopend met deze van de gemeenten. Belangrijk verschil is de ondersteunende taak die de provincies krijgen richting gemeenten. Zij worden mede verantwoordelijk gesteld voor deze begeleidingopdracht, door de uitbouw van een provinciaal aanspreekpunt.

Tot slot wordt tegemoetgekomen aan een jarenlange vraag van de gemeenten tot oprichting van een
Arbitragecommissie. Daarin zetelen de vertegenwoordigers van de minister en de gemeenten, resp. de provincies. Deze commissie heeft als voornaamste taak de werking van de overeenkomst in de praktijk te garanderen en het oplossen van mogelijke problemen, interpretaties e.d.

Het jaarlijkse budget voor uitvoering van deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst wordt verdubbeld van 650 miljoen fr. naar 1,3 miljard fr. (waarvan 300 miljoen fr. voor saneringsprojecten). Minister Dua meent met deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst een substantiële bijdrage geleverd te hebben aann de realisatie van een duurzaam beleid op lokaal vlak.

persinfo : Ann Bats, woordvoerder van minister Dua
- tel. (02) 553 27 81
e-mail: (persdienst.dua@vlaanderen.be)
---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...