Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lex Kleinhout versterkt Haarlemse gemeenteraad

Datum nieuwsfeit: 01-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Burgerzaken Belastingen Werk & inkomen Bouwen & wonen Gezondheid & Zorg Onderwijs Vrije tijd Verkeer en Vervoer Veiligheid Beheer van de stad Grote Bouwprojecten Werk aan de weg

Lex Kleinhout versterkt Haarlemse gemeenteraad

Door het vertrek van voormalig wethouder Ton Smit ontstond een vacature in de VVD-fractie van de Haarlemse gemeenteraad. Lex Kleinhout, sinds enige maanden de 'bankspeler' van de VVD-fractie, vervult sinds eind oktober deze vacature. In het dagelijks leven is hij makelaar onroerend goed en verzekering- en hypotheekexpert. 'De gemeenteraad moet een dwarsdoorsnede zijn van de bevolking. De huidige raad bevat weinig mensen die een baan in het bedrijfsleven hebben. Mijn komst zorgt een beetje voor een beter evenwicht.'

Lex Kleinhout (52) is een geboren en getogen Haarlemmer. Zijn jeugd bracht hij door in de Leidsebuurt. Inmiddels woont hij zo'n 25 jaar in Haarlem-Noord. Daar bevindt zich ook zijn makelaarskantoor waarvan hij al zeventien jaar directeur is. Hij is een kleine twintig jaar lid van de VVD.

Zijlijn

Kleinhout heeft bijna dertig jaar ervaring met de politiek, maar dit is de eerste keer dat hij deel uitmaakt van een bestuursorgaan. 'Mijn ervaring heb ik vanaf de zijlijn opgedaan. Vanuit wijkraden, actiegroepen en ambtelijke werkgroepen heb ik mij in die tijd veelvuldig bezig gehouden met ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. Toen ik nog in de Leidsebuurt woonde was ik actief bij het bouwbureau en de wijkraad. Later ben ik betrokken geweest bij ambtelijke nota's zoals "Wonen voor zover de voorraad strekt", waaruit bijvoorbeeld de dakkapellenverordening is voortgekomen en bij de FUCA-projecten (funderingsherstel bij palenpestwoningen, red.). Vanuit mijn achtergrond als makelaar en verzekeringsexpert kon ik een goede inhoudelijke bijdrage leveren aan beleid rond volkshuisvesting en financieringsvraagstukken. Ik ben ook enige tijd interim-voorzitter van de toenmalige Adviesraad voor de Volkshuisvesting en voorzitter van wijkraad Stuijvesant/Bomenbuurt geweest. Al met al heb ik in die jaren goed kunnen signaleren wat mensen beweegt. Aan die kennis heb ik veel nu ik in de politiek zit', aldus Kleinhout.

Commissies

Je zou verwachten dat Lex Kleinhout zich ook als gemeenteraadslid met bouwzaken en stedelijke ontwikkeling gaat bezighouden. 'Dat zou vanuit mijn vak inderdaad logisch zijn, maar ik wil elke schijn van mogelijke belangenverstrengeling voorkomen', reageert Kleinhout. 'De onderwerpen waar ik mij wél aan wijd zijn er niet minder interessant en zwaar om. Ik ben lid van de commissies Stadsbeheer en Onderwijs, Welzijn, Sport en Recreatie (OWSR). In de commissie Stadsbeheer richt ik mij op onderwerpen als verkeer, groen, reiniging, civiel en haven. In de commissie OWSR kan ik bij de onderwerpen Stadsbank, Sociale Zaken en Welzijn goed gebruik maken van mijn kennis die ik als verzekeringsman heb.'

Speerpunten

Op de vraag waar Kleinhout zich als raadslid vooral sterk voor gaat maken noemt hij drie speerpunten. 'Allereerst wil ik er een bijdrage aan leveren dat Haarlem wordt omgevormd van één van de vuilste steden tot één van de schoonste steden van Nederland. Met een schone en goed onderhouden woonomgeving zorg je voor positieve sociaal/maatschappelijke effecten: je buigt bijvoorbeeld de negatieve spiraal van verloedering om en bevordert het toerisme. Als makelaar weet ik dat een woonomgeving prettig is als er veel winkeltjes zijn en er voldoende groen is.

Als tweede speerpunt noem ik de bereikbaarheid van het Haarlemse centrum voor alle verkeer. Dat is ook belangrijk voor de Haarlemse middenstand. Tot slot wil ik mij op het gebied van sociale zaken inzetten voor het tegengaan van alles dat de armoedeval (als werken minder inkomen oplevert dan een uitkering, red.) in de hand werkt. We moeten voorwaarden scheppen dat mensen gemakkelijker aan werk komen en daardoor een beter bestaan krijgen. Voor een groot deel wordt dit beleid landelijk vormgegeven, maar ik denk dat we daar op lokaal niveau ook best het nodige aan kunnen doen. Ik ga onderzoeken welke vrijheid de gemeente heeft dit aan te pakken', belooft Kleinhout.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie