Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitstel invoeringsdatum Wabb II

Datum nieuwsfeit: 03-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verbond van verzekeraars

Uitstel invoeringsdatum Wabb II

Het ministerie van Financiën heeft vorige week bekendgemaakt de invoeringsdatum van Wabb II (Wet Assurantiebemiddelingsbedrijf) drie maanden uit te stellen naar 1 april 2002. Het Verbond had samen met de NVA en de NBVA op uitstel aangedrongen omdat het voor verzekeraars niet haalbaar is gebleken de gevolgen van deze wetswijziging op 1 januari gereed te hebben.

Volgens de Wabb II krijgen assurantietussenpersonen de mogelijkheid om zich op verschillende wijzen te laten belonen voor hun diensten. Nu bestaat de beloning van tussenpersonen nog uitsluitend uit provisie die door de verzekeraar aan het intermediair wordt betaald. Vanaf 1 april 2002 mogen tussenpersonen zich echter ook op andere manieren laten belonen, bijvoorbeeld door middel van een uurtarief of vaste prijs per geleverde dienst. Intermediairs zijn niet verplicht hun beloning te wijzigen; als ze willen, kunnen ze dus gewoon doorgaan met de beloning op provisiebasis. De overheid laat dit geheel vrij aan marktpartijen. Wel moet in de agentschapsovereenkomst een regeling worden opgenomen bij overboeking en aanspraak op provisierechten.

De maatregel is een vervolg op eerdere wijzigingen in de beloningsregels voor assurantietussenpersonen. Zo werd op 1 januari 2000 al het wettelijke verbod op retourprovisie afgeschaft. Het ministerie heeft voor Wabb II uitstel gegeven tot april zodat dit de betrokken partijen (verzekeraars, tussenpersonen) voldoende tijd geeft voor een deugdelijke implementatie en de tijd om zich te kunnen oriënteren op eventuele nieuwe beloningsarrangementen.

Bondig, november 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie