Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zuid-Holland wil leaseconstructies waterschappen tegengaan

Datum nieuwsfeit: 03-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

30-11-2001
Provincie wil leaseconstructies waterschappen tegengaan

De provincie wijst financieringsconstructies van overheden af die tot doel hebben belastingvoordeel te behalen ten koste van een andere binnen- of buitenlandse overheid. Gedeputeerde Staten hebben de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzocht wetgeving te ontwikkelen, gericht op het verbieden van dergelijke leaseconstructies voor waterschappen.

De provincie onderschrijft het nieuwe rijksbeleid gericht op het verbieden van leaseconstructies. Begin oktober dit jaar heeft het Rijk de nieuwe beleidslijn via een circulaire bekendgemaakt aan provincies en gemeenten. Uit de circulaire wordt echter niet duidelijk of het leaseverbod ook geldt voor waterschappen. Aangezien het vreemd zou zijn wanneer leaseconstructies bij de ene overheid wel en bij de andere niet mogen, vinden Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland dat ook waterschappen zich daarvan moeten onthouden. Dit standpunt is recent aan het Hoogheemraadschap van Delfland bericht, dat bij de provincie melding maakte van een besluit gericht op het aangaan van Sale en Lease Back-constructies. Gedeputeerde Staten constateren tegelijkertijd dat zij momenteel geen juridische mogelijkheden hebben om de door Delfland beoogde leaseconstructies tegen te gaan. Dat gegeven brengt de provincie als toezichthouder op de waterschappen in een lastig parket. Om deze situatie te verbeteren, hebben Gedeputeerde Staten de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzocht wetgeving te ontwikkelen die het mogelijk maakt om leaseconstructies voor waterschappen in het vervolg zonodig te kunnen tegengaan. Aan Delfland is gevraagd het besluit gericht op het aangaan van leaseconstructies te heroverwegen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie