Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werk aan het Belgische spoor tot 31 december

Datum nieuwsfeit: 03-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NMBS

Het mediabericht hieronder geeft een overzicht van de werkzaamheden op het belgische spoorwegnet voor de komende maand. Voor de actuele stand van zaken, raadpleeg onze sectie "info werken". Deze informatie wordt meerdere malen per maand bijgewerkt.

Werfinfo
Van 26 november tot 31 december 2001

Als binnenlandse én internationale transportmaatschappij heeft de NMBS een actieve rol te spelen in de mobiliteitsproblematiek. Hiervoor is het nodig om het net steeds beter uit te bouwen. Zoals iedere maand zijn er op het spoornet werven gepland om dit doel te bereiken. Sommige hiervan kunnen een invloed hebben op het treinverkeer. Het kan ook nodig zijn dat de treindienst wordt aangepast. Om de klanten te informeren geeft de NMBS maandelijks een overzicht van lopende werken. Eventuele gevolgen voor het treinverkeer worden daarbij aangegeven.

Het spreekt voor zich dat niet alle werkzaamheden even lang duren of op dezelfde dagen gebeuren. In chronologische volgorde zijn er 23 werken gepland in de week van 26 november tot 2 december 2001, 23 werven in de week van 3 tot 9 december, 24 in de week van 10 tot 16 december, 14 in de week van 17 tot 23 december en tenslotte 11 in de week van 24 tot 30 december.

Het is bovendien mogelijk dat de geplande data en gegevens hieronder worden gewijzigd, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden of als er moeilijkheden zijn bij de afwikkeling van een werf.

Hieronder staan de werven tot eind december 2001:


1. Station Brussel-Zuid: Verschillende werken die zullen duren tot 15 december 2004. 's Nachts zijn een aantal sporen buiten dienst. Er zijn ook plaatselijke omleidingen.

2. Station Leuven: Werkzaamheden ter verhoging van de snelheid tot 160 km/uur voor de doorrit in het station en aansluiting van de hogesnelheidslijn met het klassieke spoorwegnet. Door deze werken gelden er snelheidsbeperkingen. Er zijn verschillende fases tot 15 december 2003. Tot 14 december 2001 zijn de sporen 1 en 2 buiten dienst. Vanaf 16 december zijn sporen 3 en 4 buiten dienst.
3. Station Antwerpen-Centraal: Volledige ombouw tot een station met verschillende verdiepingen en aanleg van een noord-zuidverbinding. De werken lopen tot 15 december 2005. Er zijn slechts drie sporen in dienst.

4. Lijn 36 - Brussel - Leuven: Modernisering van de lijn en uitbreiding tot vier sporen om het treinverkeer vlotter te laten verlopen. De uitbreidingswerken tot vier sporen zullen duren tot 15 december 2005.

5. Station Luik-Guillemins: Herinrichting en modernisering van het station waarbij sommige sporen buiten dienst zijn. De werkzaamheden lopen door tot 15 december 2005.
6. Lijnen 154 - 166 - 165 - 167 - Dinant - Athus: Tussen Athus, Bertrix en Dinant zijn er elektrificatie- en moderniseringswerken en is er een aanpassing van het profiel van een aantal tunnels. Tot 15 december 2002 zijn er werken op de achtereenvolgende baanvakken.

7. Station Namen: Herinrichting van het station. Drie van de elf sporen zijn buiten dienst. Deze werken staan geprogrammeerd tot 15 december 2004.

8. Lijn 130 A Charleroi - Erquelinnes: Tussen Lobbes en Erquelinnes worden een aantal bruggen over de Samber vernieuwd, wat tot kleine vertragingen leidt. Tot 3 december 2001 is er slechts één spoor beschikbaar tussen La Buissière en Erquelinnes. Vanaf 3 december is er maar één spoor beschikbaar tussen Lobbes en La Buissière. Op 3 december wordt de dienstregeling aangepast. Er zijn op deze lijn werken gepland tot in 2011.

9. Lijn 36 C Zaventem - Brussel-Nationaal-Luchthaven: Tot de lent van 2003 gebeuren er aanpassingen aan de sporen in het station van Zaventem. De treinen op de lijn Zaventem -
Brussel-Nationaal-Luchthaven moeten tijdens deze periode over één spoor rijden. Hiervoor is al een aangepaste treindienstregeling in gebruik.

10. Lijn 166 Dinant - Bertrix: Tot april 2002 wordt gewerkt aan het ruimteprofiel van de tunnels in Vonêche en Gedinne. Van 26 november tot 21 december 2001 en van 7 januari tot 12 april 2002 wordt de spoorlijn tussen Beauraing en Gedinne elke weekdag van 9u tot 16u onderbroken voor het treinverkeer. De dienstregelingen zijn bijgevolg worden aangepast en er rijden vervangingsbussen.
11. Lijn 35 Leuven - Hasselt: In het weekend van 1-2 december worden nog een laatste keer dwarsliggers vernieuwd tussen Leuven en Aarschot. Er is dan treindienst op enkel spoor tussen deze twee stations. De L-treinen Antwerpen-Berchem - Leuven vertrekken een vijftal minuten vroeger uit Antwerpen naar Leuven. In de andere richting rijdt deze trein met ongeveer tien minuten vertraging tussen Leuven en Antwerpen.

12. Lijn 139 Leuven - Ottignies: Tot 14 april 2002 zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Sint Joris Weert, Waver en Ottignies. Tijdens de weekends is er dienst op enkel spoor tussen Waver en Ottignies. De dienstregeling is aangepast in het bijvoegsel van de treingids van 30 september.
13. Lijn 161 Brussel - Namen: Tot 16 december gebeuren tijdens de weekends aanpassingen aan de Josaphat-tunnel. De twee sporen tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman zijn dan buiten dienst. De treinen op de verbinding Brussel - Luxemburg worden net als de L-trein Brussel-Zuid - Louvain La Neuve en de internationale treinen in beide richtingen omgeleid. De stations Brussel-Luxemburg en Brussel-Schuman worden dan niet bediend. In beide richtingen zijn er vertragingen van 15 à 20 minuten. De treinen Brussel - Dinant worden beperkt tot Brussel-Schuman en rijden dus niet door naar de Noord-Zuidverbinding. Tussen Brussel-Schuman en Etterbeek rijden pendeltreinen.
14. Lijn 97 Bergen - Quiévrain: De weekends van 1-2 en 8-9 december worden tussen Saint-Ghislain en Jemappes dwarsliggers vernieuwd. De treinen kunnen er dan maar over één spoor rijden. De IR-treinen Brussel-Nationaal-Luchthaven - Quévy worden beperkt tot Bergen en rijden niet tussen Bergen en Saint-Ghislain. De reizigers kunnen overstappen op de IC-trein Rijsel-Luik-Herstal die 5 à 10 minuten vertraging zal hebben). Tussen Saint-Ghislain en Quiévrain rijden pendeltreinen.

15. Lijn 124 Brussel - Charleroi: Tijdens de weekends van 1-2 en 8-9 december zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Luttre en Marchienne-au-Pont. Omdat de beide sporen hiervoor buiten dienst worden gesteld, moeten de treinen omrijden. Hierdoor zullen de IC-treinen Antwerpen-Brussel-Charleroi naar Brussel en de L-treinen met een vijftal minuten vertraging rijden.
16. Lijn 124 Brussel - Charleroi: Tijdens de weekends van 1-2, 8-9 en 15-16 december zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Sint-Genesius-Rode en Eigenbrakel waardoor hier maar op één spoor kan worden gereden. De IC-treinen Charleroi-Brussel-Antwerpen richting Brussel en de L-treinen richting Nijvel zullen met ongeveer vijf minuten vertraging sporen.

17. Lijn 34 Luik - Hasselt: Op zaterdag 1 en in de weekends van 8-9 en 15-16 december worden bovenleidingswerken uitgevoerd tussen Tongeren en Bilzen. Er is hier dan treindienst op enkel spoor van 8u tot 16u40. Dit zorgt voor een vijftal minuten vertraging voor de IR-treinen Antwerpen-Hasselt-Luik.

18. Lijn 50 Brussel - Gent: Tijdens de weekends van 1-2, 8-9 en 15-16 december worden telkens van vrijdagavond 19u tot maandagochtend 4u50 dwarsliggers vernieuwd tussen Gent-Sint-Pieters en Merelbeke. Omdat de treinen plaatselijk moeten worden omgeleid, lopen de IR-treinen Gent - Brussel-National-Luchthaven, Kortrijk-Gent-Mechelen en De Panne-Gent-Brussel-Schaarbeek dan in beide richtingen een vijftal minuten vertraging op.
19. Lijn 50A Brussel - Oostende: Tijdens de weekends van 1-2, 8-9 en 15-16 december wordt telkens van 7u tot 16u gewerkt voor de indienstneming van nieuwe sporen bij Brussel-Zuid. Door lokale omleidingen tijdens deze weekends zijn er in beide richtingen een vijftal minuten vertraging voor de IC-treinen Oostende-Keulen/Eupen en Blankenberge-Luik/Genk. De IR-treinen Kortrijk-Gent-Mechelen en Gent - Brussel-Nationaal-Luchthaven. De IR-verbindingen lopen in combinatie met de werkzaamheden tussen Gent en Merelbeke tot 10 minuten vertraging op.
20. Lijn 37 Luik - Aken: Tijdens de weekends van 1-2, 8-9 en 15-16 december worden de sporen vernieuwd tussen Verviers en Dolhain. Tussen Verviers-Oost en Dolhain rijden de treinen slechts over een spoor. Bepaalde treinen op de verbinding Spa/Géronstère - Welkenraedt rijden maar tot Verviers-Centraal. De IC-treinen Oostende-Brussel-Luik-Verviers-Aken, L-treinen en Thalyssen hebben een drietal minuten vertraging.

21. Lijn 130 Namen - Charleroi: Tijdens de weekends van 1-2, 8-9 en op zaterdag 15 december zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Namen en Franière. Er is bijgevolg treindienst op enkel spoor tussen Namen en Ronet of tussen Ronet en Franière. Daardoor kunnen alle reizigerstreinen richting Charleroi een vertraging van 5 tot 10 minuten oplopen.

22. Lijn 162 Namen - Luxemburg: In het weekend van 1 en 2 december gebeurt er onderhoud aan de sporen en worden wissels vervangen in Hatrival. Tussen Mirwart en Libramont kunnen de treinen maar over één spoor rijden. De L-treinen worden beperkt tussen Aarlen en Libramont. De stopplaatsen tussen Ciney en Libramont worden daarom bediend door de IC-treinen Brussel-Namen-Luxemburg. Deze treinen rijden met vertraging door de werkzaamheden tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman.

23. Lijn 53 Mechelen - Dendermonde: Van zondag 2 tot zondag 9 december gebeuren er telkens van 7u tot 20u30 vernieuwingswerken tussen Mechelen en Heike. De treinen kunnen hier dan maar over één spoor rijden, met vijf minuten vertraging tot gevolg.
24. Lijn 25 Antwerpen - Brussel: Tijdens het weekend van 8-9 december, van 8u tot 16u, gebeuren onderhoudswerken aan de sporen en wissels tussen Brussel-Noord en Vilvoorde. De treinen zullen worden omgeleid via de parallelle lijn 27 tussen Brussel-Noord en Vilvoorde, wat zorgt voor vertragingen van ongeveer vijf minuten.
25. Lijn 50 Brussel - Denderleeuw en lijn 60 Brussel - Dendermonde: Tijdens de weekends van 8-9 en 15-16 december gebeuren moderniseringswerken in het station van Bockstael. De treinen zullen maar op één spoor kunnen rijden tussen Laken en Jette, wat tot lichte vertragingen leidt.

26. (Werf geschrapt)

27. Lijn 162 Namen - Luxemburg: Op 4, 10, 11, 13, 14, 17, 18, 20 en 21 december gebeuren werken aan de bovenleiding en de sporen tussen Namen en Ciney. Hierdoor is er dan treindienst op enkel spoor tussen Naninne en Assesse. De L-treinen tussen Namen en Ciney (met Ciney als eindstation) worden geschrapt. De L-treinen op de verbinding Namen-Aarlen nemen van 10u tot 16u deze dienst over. Op die manier rijdt er om de twee uur één trein tussen Namen en Ciney.

28. Lijn 112 La Louvière Sud - Charleroi: In het weekend van 15 en 16 december worden dwarsliggers vervangen tussen La Louvière Sud en Piéton. Er is hier dan treindienst op enkel spoor met beperkte vertragingen tot gevolg.

29. Lijn 96 Brussel - Bergen: Het weekend van 15-16 december zijn er werkzaamheden rond de sporen tussen Jurbise en Bergen. Er is dan treindienst op enkel spoor tussen Jurbise en Ghlin. Op de pare uren zijn er tussen Jurbise en Saint-Ghislain vijf à tien minuten vertraging voor de IR-treinen Bergen -
Brussel-Nationaal-Luchthaven naar Quiévrain. Op de onpare uren rijden de L-treinen Aat-Bergen met een vertraging van vijf à tien minuten tussen Jurbise en Bergen.

30. Lijn 36 Brussel - Luik: Tijdens het weekend van 15-16 december worden in Leuven werken uitgevoerd in functie van de modernisering van het station van Leuven. De sporen 1 en 2 in het station en het spoor B op de lijn Brussel-Luik komen in gebruik. De sporen 3 en 4 in het station worden buiten dienst gesteld. De IC-treinen Knokke/Blankenberge-Genk/Luik richting Genk/Luik worden omgeleid wat zorgt voor ongeveer vijf minuten vertraging.
31. Lijn 130 Namen - Charleroi: Op zondagen 16 en 23 december worden wissels vernieuwd in het station van Namen. De IC-treinen Rijsel-Herstal en de L-treinen zullen worden omgeleid tussen Namen en Ronet. Alleen het spoor 4 blijft in het station Namen beschikbaar voor het spoorverkeer op de Waalse as. De treinen zullen met vijf minuten vertraging rijden.

32. Lijn 130 Namen - Charleroi: Op zaterdag 22 december zullen tussen Jemeppe en Tamines de treinen maar over één spoor kunnen rijden door bovenleidingswerken. De IC-treinen Rijsel-Namen-Luik-Liers rijden richting Liers met tien minuten vertraging.
33. Lijn 130 Namen - Charleroi: Tijdens het weekend van 29-30 december gebeuren werken aan de bovenleiding tussen Charleroi en Châtelet. De treinen zullen plaatselijk worden omgeleid tussen deze stations, met vertragingen van vijf minuten tot gevolg.

© 2001 NMBS

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie