Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maatschappelijke opvang heeft vrouwelijke hoogleraar

Datum nieuwsfeit: 03-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FEDERATIE OPVANG

Maatschappelijke opvang heeft vrouwelijke hoogleraar!

Maatschappelijke opvang heeft vrouwelijke hoogleraar!

Het College van Bestuur van de Katholieke Universiteit Nijmegen heeft mevrouw dr. J.R.L.M. Wolf (1957) per 1-12-2001 benoemd tot bijzonder hoogleraar Maatschappelijke Opvang aan de faculteit Medische Wetenschappen. Prof. dr. J. Wolf volgt prof. dr. P.H.J.M. Heijdendael op. Zij wordt aangesteld bij de afdeling sociale geneeskunde.

De leerstoel Maatschappelijke Opvang is in 1986 ingesteld door de Landelijke Stichting voor Thuislozenzorg en Onderzoek (LSTO) aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De LSTO is een aan de Federatie Opvang verbonden Stichting.
De LSTO beoogt onderzoek en publicaties tot stand te brengen over cliënten en de hulpverlening aan cliënten in de maatschappelijke opvang en de vrouwenopvang. De Federatie Opvang is de koepelorganisatie voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. De leerstoel Maatschappelijke Opvang wordt mede ondersteund door het Leger des Heils.

Prof. Wolf is werkzaam als hoofd van het programma 'Opvang en maatschappelijke zorg' bij het Trimbos-instituut. Hiervoor was zij onder andere werkzaam als Hoofd Onderzoek bij het Sainsbury Centre for Mental Health in Londen (UK) en werkte zij als 'Visiting scholar' bij de Rand-corporation in Santa Monica, Californië (USA). Zij won eerder het voor beginnende wetenschappers prestigieuze Querido-stipendium van het Preventiefonds, waardoor haar verblijf in Santa Monica mogelijk werd gemaakt.

De behoefte aan kwaliteitsverhoging in de sector is groot, net zoals de behoefte aan onderzoek. Er is weinig bekend over cliënten die gebruik maken van opvangvoorzieningen, laat staan dat er zicht is op trends hierin. Onderzoek heeft tot dusver geleid tot grotere aandacht van de locale en landelijke overheid voor de problematiek van dak- en thuislozen.

Prof. Judith Wolf gaat een bijdrage leveren aan deze verwetenschappelijking en kwaliteitsverhoging van de Maatschappelijke Opvang en vervult daarmee een brugfunctie tussen wetenschap en praktijk.
Zij zal zich bezighouden met onderzoek dat zich richt op de cliëntenpopulatie, op het aanbod en de organisatie van de Maatschappelijke Opvang en op de samenhang tussen deze sector en andere sectoren. Ook zal zij een bijdrage leveren aan de coördinatie en afstemming van onderzoek in de Maatschappelijke Opvang. De leeropdracht behelst tevens een theoretische onderbouwing van de opvang, zorg en hulpverlening in de sector.
Naast onderzoek zal Prof. Wolf zich richten op onderwijs en zal zij voor de sector relevante maatschappelijke functies vervullen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Federatie Opvang, mevr. I. R. Smidt, directeur. Telefoon: 030 2316403
GSM: 06 51549053
E-mail: (federatie@opvang.nl) of (I.Smidt@opvang.nl) www.opvang.nl

of met: Prof. dr. E. W. Roscam Abbing
Afd. Sociale geneeskunde
Universiteit Nijmegen
Telefoon: 024-3613235
E-mail: (e.roscamabbing@hsv.kun.nl)


03 dec 01 15:36

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie