Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ernst & Young gaat strijd aan met vervalsers

Datum nieuwsfeit: 03-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ERNST AND YOUNG

Ernst & Young gaat strijd aan met vervalsers

ERNST & YOUNG FORENSIC SERVICES ACTIEF MET FALSIFICATIEBESTRIJDING

Ernst & Young Forensic Services, gespecialiseerd in het voorkomen en bestrijden van fraude, zal zich voortaan ook richten op dienstverlening op het gebied van vervalsingen. De forensische onderzoekers worden in toenemende mate geconfronteerd met de schadelijke effecten van falsificaties voor bedrijven en andere organisaties. Twee experts op dit gebied, voorheen werkzaam bij de afdeling Falsificaten van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI), zullen zich met het nieuwe aandachtsveld 'Document services' bezig gaan houden. Deze dienstverlening wordt voor het eerst door een particulier forensisch bureau aangeboden.

Het ontwikkelen van fraudeveilige documenten vormt de hoofdactiviteit van de nieuwe dienstverlening. Daarbij kan onder meer gebruik worden gemaakt van biometrie, waarbij specifieke kenmerken als vingerafdrukken, de iris of de afbeelding van een gezicht worden toegevoegd. Daarnaast richten de falsificatiebestrijders zich op het inventariseren van risico's op vervalsingen in documenten en het 'ontmaskeren' van vervalste documenten.

Directeur prof mr Cees Schaap van Ernst & Young Forensic Services wijst er op dat het bezig zijn met de bescherming tegen vervalsingen voor veel bedrijven nog een witte vlek is. 'Het niet verifiëren van diploma's, vergunningen en andere essentiële documenten is eerder regel dan uitzondering. Het risico dat bedrijven door die onachtzaamheid lopen, is niettemin vaak bijzonder groot.' Door de toenemende globalisering neemt dit risico alleen maar toe. 'Steeds meer organisaties hebben buitenlandse contacten of nemen werknemers in dienst met buitenlandse diploma's. Hoe verder de bron, hoe moeilijker het wordt om te vermoeden dat het een echt document dan wel een vervalsing betreft', aldus Schaap. Hij wijst er op dat ook criminele organisaties vaker hun blik richten op het bedrijfsleven als aanvulling op meer 'traditionele' criminele activiteiten als drugshandel en diefstal.

Door het wegvallen van grenzen en de mogelijkheden die Internet biedt, groeit bovendien het aanbod van vervalste documenten. De meeste organisaties beschikken evenwel nauwelijks over de kennis en kunde om documenten voldoende te verifiëren, falsificaties te ontmaskeren en zelfs vervalsingvrije documenten te produceren. Naast de eigen expertise waarover Ernst & Young Forensic Services nu in eigen huis beschikt, zal in voorkomende gevallen tevens worden samengewerkt met buitenlandse gerechtelijke laboratoria.

Einde bericht

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie