Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Transparant kunstwerk nieuwe Stadswinkel Centrum Tilburg

Datum nieuwsfeit: 03-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Tilburg
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

3-12-2001
Transparant kunstwerk nieuwe Stadswinkel Centrum Tilburg

Typerend voor de nieuwe Stadswinkel Centrum Tilburg is het transparante karakter. Dat wordt ook nog eens benadrukt door het kunstwerk van beeldend kunstenaar Giny Vos uit Amsterdam. Het kunstwerk met als titel 'Raamvertellingen' is vervaardigd in opdracht van de Tilburgse Kunststichting.

Het kunstwerk heeft betrekking op de gehele glaswand van de stadswinkel met een aantal ramen als uitlopers. Het is zowel gericht op de wachtende bezoekers binnen, als de toevallige passant buiten. In lichte kleurfolies -rood, groen, blauw, oranje en grijs - zijn teksten uitgesneden waarvan de inhoud betrekking heeft op het gebruik van het gebouw: spreuken, gedichtjes, geboortenamen, landen van herkomst etc. maken daar deel van uit. Voorbeelden zijn een typisch Tilburgse uitdrukking als 'Sjoert Daor', het gedicht 'Waarom mijn stad' van de Tilburgse dichter Jace van de Ven en de geschiedenis van Tilburg beschreven door Henk van Doremalen. Maar ook teksten van Jules Deelder, Jan Hanlo, Mustaffa Sitou, Roland Jooris en Moniek Toebosch zijn in het kunstwerk 'Raamvertellingen' verwerkt.

Met haar werk probeert Giny Vos een specifiek aspect van een locatie te treffen. Soms zoekt zij die plek zelf uit, maar meestal wordt zij daarvoor gevraagd. Zij gaat vooral inhoudelijk in op een plek en de architectuur kan daarin een belangrijke rol spelen. Zo ontstaat dan een autonoom kunstwerk dat toch een duidelijke relatie tot zijn omgeving heeft. Door onderzoek probeert zij de essentie van een plek zo goed mogelijk te treffen. Zij werkt vaak met tekst; taal en poëzie zijn terugkerende begrippen in haar werk. De poëzie in haar werk ontstaat niet alleen door de inhoud, maar ook door de vorm en het ritme waarop de teksten verschijnen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie