Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Records bij Sotheby's voor Moderne Kunst

SOTHEBY'S
Press Release

Moderne Kunst brengt records bij Sotheby's Records voor Schoonhoven en Westerik
Topprijzen voor Gestel, Sluijters en Mondriaan

Amsterdam, 3 december 2001

Op de veiling van Moderne en hedendaagse Kunst bij Sotheby's Amsterdam zijn vandaag verschillende persoonlijke veilingrecords gebroken. Het hoogste bedrag van de veiling werd geboden voor Berglandschap Mallorca, van Leo Gestel. Het doek uit 1914 werd voor Nlg 540.000 toegeslagen aan een Nederlandse verzamelaar. Dezelfde koper verwierf Drie naakte baadsters, geschilderd door Jan Sluijters, voor Nlg 384.000.

De Cirkel van Jan Schoonhoven uit 1967 (lot 291) overtrof alle verwachtingen en ging voor Nlg 360.000 (driemaal de richtprijs en een veilingrecord voor de kunstenaar naar een Nederlandse verzamelaar.

In de sectie CoBrA werd voor een werk zonder titel van de Deen Asger Jorn (lot 283) Nlg 216.000 geboden door een Luxemburgse verzamelaar, terwijl Figuren met Vogel en Hond van Karel Appel (lot 264) Nlg 168.000 opbracht.

Het Magisch Realisme was goed vertegenwoordigd in de veiling. Grote belangstelling was er voor het stilleven Eénarig wollegras in een gemberpot van Jan Mankes, dat voor Nlg 168.000 werd verworven door een Nederlands instelling, die tevens Man in het bad van Co Westerik (lot 316) aan haar collectie toevoegde voor Nlg 132.000. Ook dit is een veilingrecord voor de kunstenaar.

Werk van De Ploeg kunstenaar Johan Dijkstra was zeer gezocht. Zo werd Gronings Landschap met het kerkje te Oostum verkocht voor Nlg 120.000, bijna vijfmaal de richtprijs.

De pastel Flamingo's van Piet Mondriaan bracht Nlg 120.000 op, een verdubbeling van de richtprijs. Mondriaan schonk de pastel als verjaardagscadeau aan mevrouw Den Breejen (een nicht van de vrouw van schilder Simon Maris) en schreef op de achterzijde "Herinnering aan Artis '08, voor je verjaardag van Piet".

De veiling wordt vanavond voortgezet met onder meer Fotografie.

Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff

Press & Marketing

T: * 31 (0)20 550 2205
F: * 31 (0)20 550 2310
E: diana.ridderikhoff@sothebys.com
Sotheby's, De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie