Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Israël moet Palestijnse staat erkennen

Datum nieuwsfeit: 03-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Israël moet Palestijnse staat erkennen (03/12/01)

Geweldspiraal moet doorbroken worden

Vanuit haar democratisch volksnationalisme en haar inter-nationale solidariteit met verdrukte volkeren in de wereld, wenst de N-VA het schandelijk onrecht aan te klagen dat het Palestijnse volk nu al decennialang overkomt en vandaag terug een culminatiepunt bereikt. De huidige geweldspiraal van actie en reactie, van Israëlisch staatsterrorisme versus het fundamentalistisch terrorisme, kan enkel worden gestopt door de stichting van een Palestijnse staat en de eerbiediging door Israël van reeds eerder gesloten akkoorden en VN-resoluties. Beide volkeren hebben recht op zelfbeschikking. Het Belgisch EU-voorzitterschap dient de hermetische afsluiting van de Palestijnse gebieden door Israël te veroordelen als een collectieve strafmaatregel, in strijd met het internationaal recht.

Voor de N-VA kunnen de twee partijen in het conflict, Israël en Palestina, niet op voet van gelijkheid worden geplaatst. De eerste is de overweldiger, de tweede is het slachtoffer. Men moet vaststellen dat Israël in wezen alleen maar "onderhandelt" over haar schendingen van de internationale rechtsorde, over wat zij zich, tegen die rechtsorde in, heeft toegeëigend (cfr. de VN-resoluties 194 en 242).

De spiraal van geweld wordt vandaag rechtstreeks gevoed door de Israëlische regering. Zij bedient zich bij dit alles daarenboven van volstrekt verwerpelijke oorlogsmethoden, zoals de beschieting van onschuldige burgers en een langzame uithongering van het Palestijnse volk door de hermetische afsluiting van zijn gebieden. De Israëlische staat misbruikt haar onmiskenbaar recht op veiligheid om het Palestijnse volk in een dodelijke wurggreep te houden.

De N-VA wenst niet langer mee te draaien in de carrousel van goedbedoelde resoluties van Kamer en Senaat die de verantwoordelijkheid steeds bij de EU en de VN leggen. De federale politieke wereld moet zélf haar verantwoordelijkheid nemen. Het EU-voorzitterschap biedt hiertoe een uitgelezen moment.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie