Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koningin doopt nieuw patrouillevaartuig Douane

Datum nieuwsfeit: 04-12-2001
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/321
Den Haag
30 november 2001

Koningin doopt nieuw patrouillevaartuig Douane

Hare Majesteit de Koningin doopt dinsdag 4 december 2001 het patrouillevaartuig 'Visarend' van de Douane op de scheepswerf Damen Shipyard te Gorinchem. De 'm.s. Visarend' is de eerste van twee nieuwe Douane kustwachtvaartuigen die de Douane laat bouwen. Het vaartuig wordt ingezet op de Noordzee en zal als thuishaven Den Helder krijgen.

De Douane is al enige tijd bezig om de vloot te vernieuwen. Volgens de planning zal dit medio 2005 zijn gerealiseerd. In dit kader worden twee Douane kustwachtvaartuigen vervangen. De 'm.s. Visarend' die op 4 december wordt gedoopt is hiervan de eerste. Deze vaartuigen doen dienst op de Noordzee en hebben een certificaat voor het varen tot 200 mijl uit de kust.

De 'm.s. Visarend' is gebouwd door Damen Shipyards te Gorinchem. De kosten van dit schip bedragen circa 15 miljoen gulden. Het vaartuig van het type Damen Stan Patrol 4207 heeft een lengte van ruim 42 meter. Er is bij het ontwerp veel aandacht besteed aan de verbetering van de eigenschappen bij het varen op zee hetgeen de werkomstandigheden voor de bemanning aan boord verbetert. In nauwe samenwerking met TU Delft is een ontwerp ontwikkeld waardoor het vaartuig, door zijn rompvorm en hoofdafmetingen, ook bij slechte weersomstandigheden een hoge snelheid kan behalen.

De ligging van Nederland aan de Noordzee, een buitengrens van de Europese Unie, vergt een goed inzetbare douanevloot. De gevarieerdheid van de Nederlandse zee- en kustwateren (Waddenzee, Zeeuwse wateren, rivieren en zeehavens) stelt daarnaast specifieke eisen aan de samenstelling van de douanevloot.

Momenteel zijn nog in aanbouw: 1 Douane kustwachtvaartuig en 1 zeegaand vaartuig. Daarnaast is voor vier binnenvaartuigen de vervanging in voorbereiding.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie