Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Archievenruil Nederland-Duitsland

Datum nieuwsfeit: 04-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksarchiefdienst
Zoek soortgelijke berichten
Rijksarchiefdienst

ARCHIEVENRUIL NEDERLAND-DUITSLAND

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland (1940-1945) legden Duitse instellingen archieven over Nederlandse personen en organisaties aan. Nog tijdens de bezetting zijn deze archieven overgebracht naar Duitsland. Daarnaast namen de Duitsers archieven van Nederlandse instellingen als de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge van Amsterdam (1761-1941) in beslag en voerden ze af naar Duitsland. Deze archieven komen nu terug naar Nederland.

De archieven maken deel uit van een Nederlands - Duitse archievenruil, die dinsdag 4 december zijn officiële beslag krijgt. Ook in Nederland bevinden zich namelijk archieven die volgens de grondbeginselen van de archivistiek niet hier, maar in het land waar ze zijn ontstaan - Duitsland - thuishoren. Het gaat daarbij om archieven van het Duitse Consulaat te Maastricht (1916-1940) en van de Nederlandse bezettingsautoriteiten van Oost-Friesland (1807-1810).

Het archief "Feindvermögensverwaltung in den besetzten Niederlanden" is voor het ARA het belangrijkst, omdat het nauw aansluit op de archieven van het Nederlands Beheersinstituut, die al in het ARA aanwezig zijn. Het Feindvermögenarchief bevat dossiers over het beheer van vermogen in Nederland, dat eigendom is van personen die tijdens de Duitse bezetting in neutraal of geallieerd gebied verbleven. Ook zitten er veel dossiers in van bedrijven in Nederland, waarover de zeggenschap - via aandelen - in buitenlandse handen was. Deze vorm van economische oorlogvoering wordt ook tegenwoordig nog toegepast: banktegoeden en andere vermogensbestanddelen van b.v. de Taliban en andere vermoedelijke terroristen zijn ook geblokkeerd.

De dossiers betreffen veelal particuliere personen, zoals de Nederlandse ministers die naar Londen waren gevlucht, en nalatenschappen die in Nederland vrijgevallen waren maar waarvan een of meer erfgenamen in het buitenland verbleef. Daarbij gaat het vooral om bedrijven, bekende en onbekende: handelmaatschappijen, industriële bedrijven, Indische cultuurmaatschappijen, banken, verzekeringsmaatschappijen, redereijen, maar ook enkele kloosters. Namen als de Bijenkorf, R.S. Stokvis, Ned. Dunlop Bandenmij., Heemaf, Stork, Shell, Nederlandse vestiging van Metro-Goldwyn-Mayer-film, Hotel des Indes, enz. enz.

In goed overleg hebben het Bundesarchiv van de Bondsrepubliek Duitsland en de Rijksarchiefdienst in Nederland de afgelopen jaren gewerkt aan een voor alle partijen bevredigende uitwisseling van deze en een aantal andere archieven. Ook het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) is bij deze archievenruil betrokken.

Tijdens een officiële bijeenkomst in het Algemeen Rijksarchief te Den Haag zal de archievenruil bezegeld worden. Voor het tekenen van de protocollen van overdracht zal de President van het Duitse Bundes-archiv, Prof. dr. H. Weber naar Den Haag komen. Ook vertegenwoordigers van de organisaties van welke de archieven betrokken zijn bij de Nederlands-Duitse ruil, en vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Financiën en van de Duitse ambassade in Den Haag zullen hierbij aanwezig zijn.

De ondertekening van de protocollen van overdracht vindt plaats op dinsdag 4 december van in het auditorium van het Algemeen Rijksarchief te Den Haag.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie