Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandstalige cursus Webtoegankelijkheid online

Datum nieuwsfeit: 04-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

BARTIMEUS ACCESSIBILITY

Nederlandstalige cursus Webtoegankelijkheid online

Zeist, 4 december 2001

Vanaf vandaag is de eerste Nederlandstalige online cursus over Webtoegankelijkheid te vinden op de website www.accessibility.nl. In deze uitgebreide cursus worden de toegankelijkheidsrichtlijnen voor het internet zeer overzichtelijk uiteengezet en toegelicht aan de hand van voorbeelden. Met subsidie van het Nationaal Revalidatie Fonds is dit Engelstalige curriculum van het World Wide Web Consortium (W3C) door het W3C Kantoor in Nederland vertaald.

Hiermee is een grote stap gezet in het aanbieden en het verspreiden van kennis over webtoegankelijkheid. De online cursus is voor iedereen beschikbaar en op ieder moment te volgen. Een ieder die de cursus heeft gevolgd, is in staat om toegankelijke websites te bouwen. Daarnaast blijft Accessibility, hét expertisecentrum op het gebied van webtoegankelijkheid, met haar dienstverlening de meest recente kennis verspreiden.
9)'Deze online cursus is uniek in Nederland en wordt als een doorbraak gezien in de strijd tegen de ontoegankelijke websites' aldus de toegankelijkheidsexpert.

Oproep Van Boxtel
Sinds minister Van Boxtel gemeenten heeft opgeroepen om websites volgens de officiële richtlijnen toegankelijk te maken, is de aandacht voor webtoegankelijkheid sterk toegenomen. Accessibility heeft op haar site testprogramma's staan waarmee een gebruiker online een site kan testen op toegankelijkheid. Het gebruik van het testprogramma 'lynx viewer' is binnen een aantal weken verviervoudigd.

Zelf online testen
Met behulp van vier inspectietools op de site van Accessibility kan een gebruiker online elke site testen op toegankelijkheid. Uit de resultaten blijkt of de site geschikt is voor mensen met een functiebeperking. Dit zijn mensen die door een handicap beperkt worden in het gebruik van websites.

Gedurende een aantal maanden registreerde Accessibility hoe vaak en wanneer drie van deze tools worden gebruikt. Uit dit onderzoek blijkt dat de belangstelling voor toegankelijkheid van websites sterk is toegenomen. In totaal zijn er in tien weken tijd ruim 6700 sites getest met de online inspectietools. In oktober werd het testprogramma 'lynx viewer' gemiddeld 760 keer per week gebruikt tegen 190 keer in september. Een groot deel van deze toename wordt mede veroorzaakt door de oproep van minister Van Boxtel. Het blijkt dat gemeenten massaal hun sites hebben onderzocht op toegankelijkheid en derhalve in grote mate verantwoordelijk zijn voor deze stijging.

Achtergrondinformatie over Accessibility
Accessibility is een Nederlandse stichting zonder winstoogmerk, die informatie, advies, onderzoek, training en certificering levert met betrekking tot toegankelijkheid van het web voor mensen met een functiebeperking. Doelgroepen zijn bedrijven, overheden en instellingen. Accessibility is nauw betrokken bij het project Drempelsweg, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en vervult hierbij o.a. de functie van helpdesk. Tevens is Accessibility Member van het World Wide Web Consortium (W3C), een internationaal consortium dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de standaards van het web.

Op internet:
Meer informatie : www.accessibilility.nl en www.w3c.nl en www.revalidatiefonds.nl.
zelf je site testen : www.accessibility.nl/testen/ online cursus : www.accessibility.nl/curriculum/ Nederlandse w3c site: www.w3c.nl/Dutch/translations.shtml Amerikaanse w3c site : www.w3.org/WAI/

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie