Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RTL-4 Boulevard slaat plank mis over lichttherapie

Datum nieuwsfeit: 04-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MEDILUX BV

RTL-4 Boulevard slaat plank mis over lichttherapie

Maandagavond waarschuwde het programma Boulevard van RTL-4 dat lichttherapie voor de behandeling van winterdepressie een manisch-depressieve stoornis zou veroorzaken. Dit heeft de nodige opschudding veroorzaakt. Deze bewering is namelijk volkomen onjuist en er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Wel is het zo dat lichttherapie bij mensen met een manisch depressieve stoornis een manische ontremming kan uitlokken. Overigens is mw. J. Haffmans, die tijdens het programma aan het woord kwam, helemaal geen arts. Ook is deze deskundige niet voor een reactie bereikbaar. Toch is het in alle gevallen raadzaam om een huisarts of specialist om advies te vragen. Daarna kan men overwegen om een behandeling te volgen in een polikliniek. In minder ernstige gevallen kan men naar een apotheek of thuiszorgwinkel gaan voor een lichttherapie apparaat.

In Nederland ondergaan jaarlijks vele duizenden mensen veilig lichttherapie. In de internationale literatuur wordt incidenteel melding gemaakt van problemen na het gebruik van lichttherapie. Vaak echter wordt getwijfeld of het hier daadwerkelijk ging om winterdepressie. Over het algemeen wordt binnen de bio-medische wetenschappen, lichttherapie als een veilige en effectieve behandeling van winterdepressie beschouwd. Door de onjuiste berichtgeving van RTL-4 Boulevard worden veel mensen met een winterdepressie op het verkeerde been gezet. Hierdoor wordt feitelijk een snelle en effectieve behandeling in een verkeerd daglicht gesteld. Wellicht is het beter als het programma Boulevard zich in het vervolg beperkt tot haar normale .journalistieke. activiteiten.

Toine Schoutens
psychiatrisch verpleegkundige

tel: 0411-642834
fax: 0411-642655
email: (medilux@wxs.nl)


04 dec 01 13:29

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie