Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werkloosheidscijfers schreeuwen om Vlaams economisch beleid

Datum nieuwsfeit: 04-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Werkloosheidscijfers schreeuwen om Vlaams economisch beleid (04/12/01)

Vlaamse welvaart en Vlaams welzijn in Vlaamse handen

De VLD houdt zich nog steeds onledig met herverkavelingsgesprekken in functie van het eigen machtsstreven, SP.A wil vooral blijven regeren en Agalev - blind en doof voor o.a. de negatieve natuurrapporten - speldt zichzelf medailles op voor de regeringsdeelname. Geen enkele politieke partij in Vlaanderen lijkt zich te bekommeren om de stijgende werkloosheidscijfers. Minister Landuyt worstelt enkel met de cijfers, niet met de onderliggende oorzaken, en heeft bovendien geen echte beleidsmacht terzake. Ook andere arbeidsmarktindicatoren wijzen in een negatieve richting.

Voor de N-VA moet Vlaanderen over de noodzakelijke hefbomen beschikken om zijn welvaart en welzijn te verzekeren. De stijgende Vlaamse werkloosheid kan niet worden aangepakt door het ontbreken van een afdoend eigen beleidsinstrumentarium. De stijging van de werkloosheid is veel groter in Vlaanderen dan in Wallonië vanwege het open en exportgericht karakter van de Vlaamse economie. Een daling van de economische conjunctuur in de wereld zal Vlaanderen steeds zwaarder treffen dan Wallonië. Terzijde illustreert de werkloosheidsevolutie eveneens de sociaal-economische verwevenheid van Brussel met Vlaanderen. Studies van het IMF en de OESO wezen reeds herhaaldelijk op de gevaren van een unitair economisch beleid in België. De vaststellingen zijn even eenvoudig als de oplossingen: Wallonië en Vlaanderen zijn twee onderscheiden economische realiteiten met een eigen cultuur, structuur en kenmerken, daarom behoeven beide gemeenschappen een eigen beleid. Verschillende problemen vergen een verschillende aanpak.

De federale regering staat erbij en kijkt ernaar. Federaal minister Onkelinx mag het dan wel goed voor hebben met de Waalse werkgelegenheid, haar federale voorstellen zijn eenzijdig gericht op Wallonië en werken soms zelfs contraproductief in Vlaanderen.

Nog maar eens wordt bewezen dat het algemeen Vlaams belang niet gediend wordt in de Belgische context.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie