Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leerlingen voortgezet onderwijs als verslaggever naar India

Datum nieuwsfeit: 04-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

UNIE VOOR CHRIS. ONDERWIJS

Leerlingen als verslaggever naar India

PERSBERICHT
Amersfoort, 4 december 2001

Leerlingen als verslaggever naar India

Binnenkort gaan 21 leerlingen uit het voortgezet onderwijs als verslaggever naar India.Zij zijn namens 20 scholen uitgekozen om van 12 tot 20 februari 2002 naar het zuiden van India te reizen. De jonge verslaggevers onderzoeken daar de leefwereld van hun Indiase leeftijdgenoten en bezoeken onderwijsprojecten. Bij terugkomst doen ze uitgebreid verslag op scholen en in de media. De reis naar India is een van de drie onderdelen van het internationaliseringsproject Going Global van de Unie voor Christelijk Onderwijs.

Naast de internationale uitwisseling heeft Going Global nog twee onderdelen: praktische opdrachten voor leerlingen over het actieland en een financiële actie voor onderwijsprojecten in India. Dit is de vierde Going Global, in de afgelopen jaren stonden Ethiopië, Uganda en (het noordwesten van) India centraal. Dankzij Going Global raken jaarlijks duizenden jongeren betrokken bij kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden. Dat is een van de hoofddoelstellingen van het project. De financiële actie is ook belangrijk, naar verwachting brengen de deelnemende scholen f 425.000,- (192.857 euro) bijeen. In India gaan miljoenen kinderen niet naar school. Zij zijn gedoemd tot werkloosheid of slecht betaalde klusjes. Gelukkig maken Niet Gouvernementele Organisaties in India zich sterk voor onderwijs, zodat Indiase kinderen écht kans maken op een betere toekomst. De opbrengst van Going Global gaat naar onderwijsprojecten van NGO's waar de Unie mee samenwerkt.

Training
De 21 leerlingen solliciteerden naar een tijdelijke baan als verslaggever. Na een uitgebreide sollicitatieprocedure zijn zij uitgekozen om als reporter namens hun school en voor Going Global naar India te gaan. Het afgelopen weekend werden de leerlingen voorbereid op hun reis. De jongeren hebben hun reisgenoten ontmoet en kennisgemaakt met de Indiase cultuur. Ook zijn ze klaargestoomd voor hun baan als verslaggever. Vakmensen trainden de leerlingen in het maken van foto's, het filmen en het schrijven van artikelen.

Hooggespannen verwachtingen
Voor de meeste leerlingen is het de eerste keer dat ze gaan vliegen en een ontwikkelingsland bezoeken. De verwachtingen van de jongeren zijn dan ook hooggespannen. Voor velen is de reis bepalend voor hun verdere leven. Henrik Looij, leerling van het Heerenlanden College in Leerdam vertelt tijdens het voorbereidingsweekend: 'Ik realiseer me nu pas goed wat ik in gang heb gezet door mee te solliciteren. Het is een droom die in vervulling gaat.'

Scholen vol lof
De scholen die al meededen zijn vol lof over Going Global. Vooral de uitzending van een leerling heeft een toegevoegde waarde. CSG Jan Arentsz in Alkmaar: 'Een sterk punt van Going Global is dat de leerling die mee was naar het actieland op school kan vertellen hoe de situatie van leeftijdgenoten in ontwikkelingslanden is. Op onze school heeft dat gewerkt: tijdens de financiële actie hebben de leerlingen een enorme actiebereidheid aan de dag gelegd!'

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie