Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minfin over terugwentelen lijfrentepremie reserveringsruimte

Datum nieuwsfeit: 04-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financien
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

reserveringsruimte

Directoraat Generaal Belastingdienst, team ondernemingen

Besluit van 4 december 2001, DGB2001/1339M

De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

In artikel 3.127 Wet inkomstenbelasting 2001 (hierna : Wet IB 2001) is beschreven wanneer premies voor lijfrente in aanmerking worden genomen. In het derde lid van dat artikel is de zogenaamde reserveringsruimte beschreven. Voor het berekenen van het maximum van de
reserveringsruimte moet rekening gehouden worden met de premiegrondslag over het jaar van aftrek van de lijfrentepremie. In veel gevallen is de hoogte van het inkomen en daarmee van de premiegrondslag echter pas na afloop van het jaar bekend.

Anders dan voor de jaarruimte is voor de reserveringsruimte in artikel 3.130, tweede lid, Wet IB 2001, niet de mogelijkheid opgenomen de in een jaar betaalde premies in het voorafgaande jaar in aanmerking te nemen (terugwenteling).

Om dit probleem op te lossen, zal een
wetswijziging worden voorgesteld op grond waarvan voor de reserveringsruimte dezelfde mogelijkheid van terugwenteling van betaalde lijfrentepremies naar het voorafgaande jaar zal gelden als voor de jaarruimte.

Vooruitlopend op dit voorstel keur ik goed dat lijfrentepremies, betaald in het jaar 2002, naar bij de aangifte over het jaar 2001 gemaakte keuze, in aanmerking kunnen worden genomen voor de reserveringsruimte van het jaar 2001.

| In Favorieten plaatsen | Stuur dit door

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie