Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Locatie borstbeeld Herman Brood in Zwolle

Datum nieuwsfeit: 05-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zwolle
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zwolle

Locatie borstbeeld Herman Brood Datum uitgave: 04-12-2001 Onderwerp :Kunst en cultuur

Het college van burgemeester en wethouders vindt De Branie de meest geschikte locatie voor de plaatsing van het borstbeeld van Herman Brood. Binnenkort zullen Ivo de Lange van de firma IQ Kunstuitleen en de initiatiefnemer van het borstbeeld, Mike Iking, centrummanager van Hedon en Ronald van den Berg, directeur van Stad en Welzijn hierover overleggen. Het is nu nog niet bekend wanneer het borstbeeld van Herman Brood wordt geplaatst. Al eerder heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten positief te staan tegenover plaatsing van het borstbeeld van Herman Brood in gebouw De Branie; Hedon heeft toen al laten weten bereid te zijn het beeld te plaatsen bijvoorbeeld in de foyer van het gebouw. Na overleg tussen wethouder John Berends en Ivo de Lange heeft de laatste aangegeven bereid te zijn tot een gesprek met Hedon.

Voor het borstbeeld heeft Ivo de Lange een verzoek ingediend bij het college om het beeld op een markante plek in Zwolle te mogen plaatsen. Daarvoor heeft De Lange 16 mogelijke locaties voorgesteld waaronder De Branie.

Hoewel de gemeente Zwolle geen nadrukkelijk geformuleerd beleid heeft over het gedenken van personen met een beeld, wil het college het borstbeeld van Herman Brood niet in de openbare ruimte plaatsen. Bij de plaatsing van de beelden van Van den Capellen tot den Poll en Thorbecke was dat beleid ook niet aan de orde omdat het al lang geleden overleden, onomstreden personen betrof. Deze beelden zijn toen uitsluitend op hun artistieke waarden bekeken. Bij de straatnaamgeving is wel een beleid geformuleerd. Personen worden geruime tijd na hun overlijden vernoemd omdat er dan genoeg afstand is ontstaan voor beschouwing en weging van de betekenis van de betrokkenen.
In dat licht gezien is het college dan ook van mening dat van alle 16 markante plekken er één overblijft voor de plaatsing van het borstbeeld, namelijk Hedon.
Door de functie van De Branie voor jongeren- en popcultuur is het een passende omgeving. Door het formaat van 93 cm hoogte is het bronzen borstbeeld bovendien meer geschikt voor een plaatsing binnen in een beschermde omgeving dan buiten in de openbare ruimte.

Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 04-12-2001 tot 12-12-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie