Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NMA toch in het gelijk gesteld inzake dagbladenconcentratie

Datum nieuwsfeit: 05-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Actueel

NMA toch in het gelijk gesteld inzake dagbladenconcentratie
Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 5-12-2001

NMA TOCH IN HET GELIJK GESTELD INZAKE DAGBLADENCONCENTRATIE

De voorwaarden die de Nma - de Nederlandse mededingingautoriteit - had gesteld aan de overname door Wegener van een aantal regionale dagbladen, blijven toch gehandhaafd. Dit besliste het College van Beroep vandaag op het hoger beroep dat de Nma had ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank te Rotterdam.

De Nma had vergunning verleend voor de overname door Wegener Arcade BV van een aantal dagbladen van VNU als De Gelderlander en BN/De Stem (Zeeuws Vlaanderen). De Nma had hierbij echter voorgeschreven dat Wegener de Arnhemse Courant en bepaalde edities van het Gelders Dagblad zou verkopen, en zou waarborgen dat de Provinciale Zeeuwse Courant en BN/De Stem elk onafhankelijk gericht blijven op Zeeuws-Vlaanderen. Hiertegen had Wegener met succes beroep ingesteld bij de arrondissementsrechtbank Rotterdam, die deze voorschriften op 20 september 2000 vernietigde.
Met de uitspraak die het College van Beroep vandaag heeft gedaan, blijven deze voorschriften van de Nma met een herformulering gehandhaafd. Het College komt tot dit oordeel op grond van de volgende overwegingen.

Op goede gronden heeft de Nma de regionale dagbladen beschouwd als een apart marktsegment en als elkaars belangrijkste concurrenten binnen gemeenschappelijke verspreidingsgebieden.
De concentratie die door de overname ontstaat, verwerft in Gelderland en Zeeland een zeer aanzienlijk marktaandeel. Het enige andere regionale dagblad waarmee Wegener voorheen concurreerde in de overlappende verspreidingsgebieden Zuid-Gelderland en Zeeuw-Vlaanderen, komt in handen van Wegener.
Wegener komt aldus in een economische machtspositie die haar in staat stelt de prijs van de regionale dagbladen in betekende mate te verhogen. De vrees van de Nma voor verlies aan kwaliteit door het wegvallen van de concurrerende regionale dagbladuitgever, is terecht. Een en ander betekent dat de daadwerkelijke mededinging op significante wijze wordt belemmerd.

Geen aanleiding bestaat voor de conclusie dat het samengaan van de concurrerende bladen noodzakelijk of onvermijdelijk zou zijn.

De slotsom van het College van Beroep is dat de Nma terecht niet zonder meer vergunning voor de concentratie heeft verleend en genoemde voorschriften aan de vergunning heeft verbonden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie