Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoofdverdachte jeugdbende diefstal auto's Groningen nog vast

Datum nieuwsfeit: 05-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Groningen, plaats: Groningen 5-12-2001
Jeugdbende steelt auto`s
woensdag 5 december 2001

Hoofdverdachte nog vast

In de afgelopen weken heeft de politie onderzoek gedaan naar vele diefstallen van autos en inbraken in sportkantines. Hierbij werden zeven verdachten aangehouden die onder aanvoering van een 20-jarige man uit Groningen en zijn 19-jarige vriendin in de stad Groningen tenminste 25 autos wegnamen en deze vaak total loss achterlieten. Ook werd tijdens de strooptochten van de zeven verdachten ingebroken in sportkantines, waarbij in een van de gevallen getracht werd de kantine in brand te steken. De 20-jarige hoofdverdachte is na het onderzoek voorgeleid en in bewaring gesteld. Zijn 19-jarige vriendin en de overige verdachten, een van 15 jaar oud en de overige vier 16 jaar oud, zijn allen na te zijn voorgeleid, voorlopig voorwaardelijk op vrije voeten gesteld.

De politie kwam de jeugdbende op het spoor nadat op 6 november in de nachtelijke uren op de Berlageweg een 16-jarig meisje werd aangehouden in een gestolen auto. Haar mede verdachte, een eveneens 16-jarig meisje wist tijdens de aanhouding te ontkomen. Gelijktijdig werd bij een tweede autodiefstal die nacht een 16-jarige jongen opgepakt, die samen met de hoofdverdachte op de Isebrandtheerd een auto gestolen bleek te hebben. De 20-jarige hoofdverdachte wist aan zijn aanhouding te ontkomen. Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat ook twee verdachten (15 en 16 jaar) betrokken waren bij de verschillende diefstallen. Zij veroorzaakten op 12 november in de Violenstraat een aanrijding, waarbij de beide jeugdige verdachten beiden met een gestolen auto met elkaar in botsing kwamen nadat ze door de stad aan het racen waren. Een van de gestolen autos werd zwaar beschadigd door de beide verdachten in de Violenstraat achtergelaten waarna men ook de andere gestolen auto in de binnenstad liet staan. De groep, met uitzondering van de 19-jarige vrouw, toog bij een van de acties met twee gestolen autos naar Zuidlaren. Toen een van de autos in Glimmen zonder benzine kwam te staan werd deze auto achtergelaten. Ook de tweede auto begaf het waarna in Zuidlaren een andere auto werd gestolen. En passant werd in Tynaarlo nog ingebroken in een emballagebedrijf waar een hoeveelheid kratten met lege flessen werd weggenomen die op verschillende plekken in de stad werden verzilverd. Ook pleegden de jongeren vier keer een inbraak bij een sportkantine van een rugbyclub in Corpus den Hoorn. In een van de gevallen staken ze het interieur van de kantine in brand. Doordat het vuur vanzelf doofde brandde het gebouw niet af. Begin november bleek de groep in Wehe den Hoorn al een keer in een gestolen auto gesignaleerd te zijn. Tijdens een daarop volgende achtervolging reed de bestuurder zich klem. Hij wist met drie inzittenden te ontkomen. Vanuit een woning in de omgeving werden autosleutels weggenomen, waarna de vier met een gestolen Jeep terug reden naar Groningen. De 19-jarige Groningse vriendin van de hoofdverdachte werd echter wel aangehouden. Zij moest na verhoor worden vrijgelaten. In de loop van het onderzoek bleek dat zij met haar vriend de andere jeugdige verdachten in haar woning opving en van daaruit strooptochten voorbereide. De gestolen autos waren vooral bedoeld om lekker te racen en te crossen. Vaak werden de autos totaal vernield achtergelaten door ze tegen een boom of ander obstakel kapot te rijden. Ook een bromfiets crossterrein in de Hunze werd volledig vernield doordat de verdachten daar met gestolen autos crosten.

De verdachten verklaarden gewoon uit plezier en vanwege de spanning te hebben gehandeld. Alle verdachten met uitzondering van de 19-jarige vriendin van de hoofdverdachte, werden voorgeleid en in bewaring gesteld. In het verloop van het onderzoek konden de jeugdige verdachten onder voorwaarden op vrije voeten worden gesteld. De hoofdverdachte zit nog vast. De schade die door de groep is veroorzaakt wordt geschat op ongeveer honderdduizend gulden. Met de aanhouding heeft de politie 32 ernstige misdrijven kunnen oplossen.

Inlichtingen afdeling Communicatie tel. 0900-8844 (30ctpm)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie