Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nog geen akkoord over toekomst WAO

Datum nieuwsfeit: 05-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: FNV
Zoek soortgelijke berichten

FNV

Nog geen akkoord over toekomst WAO

Vakbeweging en werkgevers zijn het in de Sociaal-Economische Raad (SER) nog niet eens over de hoofdlijnen van een nieuw WAO-stelsel.

Dat bleek gisteravond na afloop van het overleg binnen de Sociaal-Economische Raad. Volgens SER-voorzitter Wijffels duurt het nog minstens enkele weken tot een maand om de meningsverschillen te overbruggen.

De bonden en de werkgevers zijn het niet eens over de positie van de gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Volgens een tussenvoorstel, dat gisteravond werd besproken, blijven mensen die voor minder dan 50% arbeidsongeschikt zijn in dienst tegen doorbetaling van het volledige salaris.

Vertegenwoordigers van het midden- en kleinbedrijf vinden dat werkgevers hierdoor eenzijdig de rekening krijgen gepresenteerd.

Voor werknemers die tussen de 50 en 80% arbeidsongeschikt zijn, moet de werkgever aangepast werk zoeken. Het inkomen wordt via een wettelijke verzekering aangevuld.

De grote lijnen over de toekomstige regeling voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn, liggen wel vast: zij krijgen een volledige WAO-uitkering.

Die uitkering valt ook hoger uit dan de huidige 70% van het laatst verdiende loon. Bovendien kan in CAOs het inkomen worden aangevuld.

Het kabinet neemt, zodra het advies van de SER rond is, een standpunt in over de WAO. Werknemers en werkgevers benadrukten gisteren nog eens het belang van een gezamenlijk advies.

Een spoedig unaniem advies voorkomt dat het inkomen van toekomstige WAOers de inzet wordt van de komende verkiezingen.

Volgende week woensdag praten vakbeweging en werkgevers verder over de WAO.

In de bijlage Tussenvoorstel.rtf de hoofdlijnen van het voorstel waarover de SER op dit moment onderhandelt.

5 december 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie