Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidie voor aankoop natuurterreinen Provincie Utrecht

Datum nieuwsfeit: 06-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
1007420400

Subsidie voor aankoop natuurterreinen in Woerden, Amerongen en Wijk bij Duurstede

Gedeputeerde staten van de provincie Utrecht geven subsidie voor grondaankopen van de Vereniging Natuurmonumenten (NM) en Het Utrechts Landschap (HUL). De gebieden horen bij de gemeenten Woerden, Amerongen en Wijk bij Duurstede. De subsidie is bestemd voor terreinen die natuur als bestemming hebben of deze bestemming door de verwerving zullen krijgen.

De aankopen door NM in de gemeente Woerden hebben betrekking op 0,16 hectare natuurterrein, bestaande uit moerasbos, riet en ruigte gelegen in het natuurgebied Kamerikse Nessen. De provincie kent hiervoor een subsidie toe van circa 1500 gulden (ca 600). De Kamerikse Nessen zijn opgenomen in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het gebied is van bijzondere botanische en ornithologische waarde. Ook zijn de Nessen als oorspronkelijk boezemland van cultuurhistorisch belang.

Het HUL ontvangt een provinciale subsidie van ca. 155.000 gulden (ca. 71.000) voor twee percelen weiland in Amerongen en Wijk bij Duurstede. Het weiland (3,8 hectare) dat in Amerongen wordt aangekocht, is gelegen in de Amerongse Bovenpolder en vormt samen met de Elster Buitenwaarden een deelgebied van het project Noordoever Nederrijn. Dit project richt zich op ontwikkeling van karakteristieke elementen van het rivierecosysteem.

Het andere terrein dat het HUL aankoopt, ligt in de Lunenburgerwaard bij Wijk bij Duurstede en heeft een oppervlakte van 0,7 hectare. Een groot deel van de Lunenburgerwaard is begrensd als natuurontwikkelingsgebied. In de uiterwaarden ligt een voormalige steenfabriek met daaraan grenzen een aantal tichelgaten en wilgenbosjes. Ook aan de voet van de winterdijk ligt een reeks kleiputten met een bijzondere water- en moerasvegetatie. De taluds van de Lekdijk zijn rijk aan soorten stroomdalgras.

De Lunenburgerwaard sluit aan bij het projectgebied van de Noordoever Nederrijn. Het streven is om in het kader van natuurontwikkeling de rivierkwelgeul die in de Amerongse Bovenpolder wordt aangelegd, door te trekken naar de Lunenburgerwaard. Mogelijk zou deze rivierkwelgeul uiteindelijk ook de Kromme Rijn van schoner water kunnen voorzien.

Eerder dit jaar subsidieerde provinciale staten de aankoop van percelen natuur in Loosdrecht, Loosdrechtse Plassen, Botshol, Wulperhorst, Blikkenburg, Palmerswaard, Breukeleveenseplas en Eemland.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Adelei van der Velden, 030 - 258 3325 of per e-mail: adelei.van.der.velden@provincie-utrecht.nl .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie