Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debat over multicultureel karakter Nederlandse journalistiek

Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

PERSBERICHT

30 november 2001

Mediadebat op de ZILVEREN ZEBRA (ASN Mediaprijs), editie 2001

'Nederlandse journalistiek is multiculturele journalistiek' is de titel van de inleiding die mediaonderzoeker Mark Deuze (Universiteit van Amsterdam) gaat houden op donderdag 6 december in het Wereldmuseum te Rotterdam.

Deze inleiding is een onderdeel van het programma van de jaarlijkse prijsuitreiking van de Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs). Drie oud-winnaars geven vervolgens hun reactie op de stelling van Deuze. Hiervoor zijn uitge- nodigd Gülnaz Aslan (Yol production), Rinke van den Brink (Vrij Nederland) en Frank Vellenga (programmamaker en winnaar Zilveren Zebra 2000). Ivette Forster zal het gesprek gaan leiden. Het programma begint om 20.00 uur. In verband met de grote opkomst verzoeken we u zich vooraf te aan te melden.

De Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) bekroont professionele mediaproducties (geschreven, foto, beeld, of AV) die op een inventieve en kritische wijze de multiculturele samenleving in Nederland belichten. De organisatie is in handen van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), het Wereldmuseum en de ASN Bank.

Op deze avond zal Aad van den Heuvel(jurvoorzitter) de prijsuitreiking verrichten. De vijf genomineerden die voor de prijs in aanmerking komen zijn:

Op achterstand
Een krantenserie van het Parool geschreven door Marije Vlaskamp en Martine Kamsma over taalachterstand en inburgeren.

Het Schone van Dromen
Een IKON-documentaire over vijf schoonmakers afkomstig uit verschillende landen werkzaam op Schiphol en hun idealen van regisseur Annemarie van Zweeden.

Samsam
Wereldtijdschrift Samsam en de Samsam-webexpeditie kweken begrip tussen kinderen uit verschillende culturen en maken hen vertrouwd met computer-en internetgebruik.

Oeuvre Mohammed Benzakour
Schrijver/publicist Mohammed Benzakour belicht in zijn essay's, opinie- artikelen en columns uiteenlopende onderwerpen uit de multiculturele samenleving. Van 'De opmars van de Allochtoon' tot en met 'De nachtmerrie van de migrant'.

In een vreemd land
'In a white man's land' gaat over de opvang van jonge asielzoekers in Nederland. Een MM-producties in samenwerking met de NCRV.

De genomineerden ontvangen ieder een geldprijs van fl. 1.000,- en een bronzen penning. De winnaar ontvangt een geldprijs van fl. 20.000,- en het bijbehorende beeld, gemaakt door kunstenares Ineke Roelfzema.

Juryleden
De jury bestaat uit Aad van den Heuvel (voorzitter, programmamaker), Jeannine Govaers (fotograaf), Lou Lichtenberg (directeur Bedrijfsfonds voor de Pers), Usha Marhé (journalist), Nicole Robbers (fotoredacteur NRC Handelsblad), Noraly Beyer (NOS journaal), Archie Sumter (publicist/journalist) en Tonio van Vugt (hoofdredacteur Zone 5300).

De organisatoren
De ASN Bank laat zich bij haar handelen leiden door de doelstelling de duurzaamheid van de samenleving te willen bevorderen. Daarom stimuleert de ASN Bank activiteiten die betrekking hebben op waarden zoals respect voor mens en dier, natuur en milieu. Vandaar dat zij zich, samen met het LBR, inzet voor de bestrijding van rassendiscriminatie.

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) probeert op diverse manieren een evenwichtige beeldvorming over migranten en de ontwikkeling van de multiculturele samenleving te bevorderen. De mediaprijs is een instrument om mediaproducties die oog hebben voor aspecten van de multiculturele samenleving extra voor het voetlicht te plaatsten; van evident belang voor een samenleving in verandering en beweging.

Het Wereldmuseum Rotterdam staat voor een dynamische cultuursociologische benadering van en heeft oog voor processen die samenhangen met culturele diversiteit in en buiten Nederland / Rotterdam. In de tentoonstellingen en activiteiten is dan ook steeds meer aandacht voor aspecten als beeldvorming en het leven in een multiculturele samenleving.

Noot voor de pers (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie