Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Teruggave Nederlandse archieven door Russische Federatie

Datum nieuwsfeit: 06-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Gezamenlijke persverklaring

van de

Russische Federatie

en het

Koninkrijk der Nederlanden

Op 6 december 2001 vond de officiële restitutie plaats door de Russische Federatie aan het Koninkrijk der Nederlanden van 22 archiefbestanden van Nederlandse herkomst die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog naar de Sovjetunie waren verplaatst en zich in de Russische Federatie bevonden. In Moskou werden deze bestanden door de Directeur van het Russisch Staats Militair Archief overhandigd aan de Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in de Russische Federatie en de Nederlandse voorzitter van de gezamenlijke Nederlands-Russische werkgroep waarin restitutie- en recuperatie-aangelegenheden worden besproken, de secretaris generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het besluit van de regering van de Russische Federatie om deze archiefbestanden aan Nederland te restitueren werd door President Poetin medegedeeld aan Hare Majesteit de Koningin tijdens haar Staatsbezoek aan de Russische Federatie van 5 tot 8 juni 2001.

De 22 bestanden bevatten archiefmateriaal van verschillende religieuze, pacifistische, socialistische en andere organisaties. Voor zover mogelijk zullen de bestanden in Nederland worden overhandigd aan de rechthebbende organisaties of hun rechtsopvolgers. Overige bestanden zullen in beheer komen van het Algemeen Rijksarchief.

Nederland heeft de Russische Federatie gecompenseerd voor de kosten, gemaakt ten tijde van de opslag van deze materialen in de Sovjetunie en de Russische Federatie. Ook heeft Nederland bijgedragen aan de kosten voor het op microfiche zetten van materiaal dat voor de Russische Federatie van historisch belang is.

Over 9 andere archiefbestanden in de Russische Federatie, waarop de Nederlandse regering eveneens een claim heeft ingediend bij de Russische Federatie, bestaat overeenstemming dat deze van Nederlandse herkomst zijn. Van Russische zijde is in juni 2001 echter aangegeven dat van de materialen in deze bestanden nog een nadere beschrijving gemaakt moest worden. Aan deze beschrijving is in de tweede helft van 2001 gezamenlijk gewerkt. Bij de overhandiging van de 22 bestanden op 6 december is bevestigd dat afronding van de beschrijving van de resterende materialen en daaropvolgende finale accordering door de Russische regering van de terugkeer van deze bestanden naar Nederland in de loop van 2002 zal zijn geschied. Het gaat hier om materiaal van enkele joodse, theosofische, pacifistische, esperantistische, zakelijke en maconnieke organisaties, evenals van de Vrouwenbeweging.

Aankomst in Nederland van de 22 bestanden die op 6 december worden overhandigd wordt eind december verwacht.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie