Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bouwbond CNV: meer vrije tijd voor oudere bouwvakkers

Datum nieuwsfeit: 06-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

HOUT EN BOUWBOND CNV

Bouwbond CNV: meer vrije tijd voor oudere bouwvakkers

Oudere bouwvakkers moeten meer vrije tijd krijgen. Ze moeten ook meer zeggenschap krijgen over het moment waarop ze geheel of gedeeltelijk met werken stoppen. De Hout- en Bouwbond CNV zal daartoe tijdens de komende onderhandelingen voor een nieuwe bouw-cao voorstellen doen.

'Meer vrije tijd en meer zeggenschap over de combinatie van werk en privé zorgt ervoor dat oudere werknemers een 'zachte landing' maken in plaats van hun loopbaan abrupt beëindigen door WAO of vut', aldus CNV-onderhandelaar Maarten Post. 'Met als gevolg dat vakmanschap langer behouden blijft. Dat is winst, gezien de krapte op de bouwarbeidsmarkt.' Onder de bouw-cao vallen 155.000 mensen. Er zijn 14.600 vacatures. Mede daardoor worden er steeds minder woningen gebouwd.

Het kabinet wil dat oudere werknemers langer doorwerken. In de bouw is dit onder de huidige omstandigheden echter heel lastig te realiseren, gezien de zwaarte van het werk. Op dit moment werken er ruim 13.000 bouwvakkers van 55 jaar en ouder in de bouw. Werknemers van boven de 57 jaar zijn er nauwelijks. Bouwvakkers kiezen vanwege de zwaarte van het werk en de vele dienstjaren (vaak meer dan veertig) massaal voor vut en vroegpensioen.

De Hout- en Bouwbond CNV wil werknemers vanaf 54 jaar meer vrije tijd geven. Ze moeten deze vrije tijd naar eigen keuze kunnen aanwenden. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een drie- of vierdaagse werkweek of voor deeltijd-vroegpensioen. Een andere mogelijkheid is om de extra vrije tijd in te zetten in de wintermaanden. Juist deze maanden vormen vanwege het weer een zware belasting voor oudere werknemers. Door extra vrije tijd blijven oudere bouwvakkers langer gezond en zullen ze ook eerder bereid zijn om tot op hogere leeftijd door te werken.

Tenslotte wil de bond via het cao-overleg vutters de mogelijkheid bieden om terug te keren in actieve dienst. Ze moeten dan niet worden gekort op hun uitkering, mits de som van uitkering en salaris niet hoger is dan hun laatstverdiende loon. De bouw kent op dit moment 9.700 vutters.

De onderhandelingen voor een nieuwe bouw-cao beginnen op 17 december.

Voor nadere informatie:
Johan Slok, 030 - 6597769 of 06 - 53642713.

Odijk, 6 december 2001.


06 dec 01 11:19

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie