Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GS Utrecht bezoekt reconstructiegebied Gelderse Vallei

Datum nieuwsfeit: 06-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
1007506800

GS VAN PROVINCIE UTRECHT BEZOCHTEN RECONSTRUCTIEGEBIED GELDERSE VALLEI/UTRECHT-OOST

Op dinsdag 4 december jl. bracht het college van GS Utrecht een werkbezoek aan het gebied van de Reconstructie Gelderse Vallei/Utrecht-oost. Op het programma stonden onder meer een bezoek aan een verplaatst agrarisch bedrijf en aan de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV). Gedeputeerde Robbertsen heeft zijn zorg uitgesproken over de gevolgen van het nieuwe amendement bij de stankwet, dat vorige week door de Tweede Kamer is aangenomen.

Het college bezocht eerst het nieuwe bedrijf van de gebroeders Van de Wind in Woudenberg. Dit bedrijf is verplaatst in het kader van het Plan van Aanpak Gelderse Vallei dat de SVGV uitvoert. Op de oude plek was het toen nog gemengde bedrijf gevestigd naast zuurgevoelige natuurgebieden van de Utrechtse Heuvelrug. Op de nieuwe plek is voldoende ruimte voor een hoogwaardig melkveebedrijf.

Gedeputeerde Robbertsen sprak namens het college zijn grote waardering uit voor de wijze waarop de ondernemers invulling hebben gegeven aan de ontwikkeling naar een modern duurzaam productiebedrijf. Robbertsen gaf aan dat de provincie in de toekomst ook aan dit soort bedrijven de ruimte wil blijven bieden.

Bij het projectbureau van de SVGV in Barneveld vond een gesprek plaats met leden van de reconstructiecommissie i.o. voor Utrecht-oost/ Gelderse Vallei. Henk Veldhuizen, agrarisch lid van deze commissie, sprak zijn zorg uit over het amendement op de stankwet dat vorige week door de Tweede Kamer is aangenomen. Hierdoor zal er geen verruiming van de regelgeving gelden in de zogenaamde 'verwevingsgebieden' die in het kader van het reconstructieplan worden aangewezen. Het is juist de bedoeling om in verwevingsgebieden landbouw, natuur, recreatie en andere activiteiten naast elkaar te laten plaatsvinden.

Veldhuizen riep de provincie op maximale druk uit te oefenen op de Eerste Kamer om het nieuwe amendement ongedaan te maken. Gedeputeerde Robbertsen deelde zijn zorg, temeer daar er op deze manier ook geen ruimte komt voor de gewenste functieverandering in het verwevingsgebied op plaatsen waar agrarisch ondernemers willen stoppen. Hij sprak uit dat dit probleem diepgaand zal worden besproken in het overleg tussen de vijf reconstructieprovincies en de ministers van VROM en LNV. Op basis daarvan zal bepaald worden welke acties van de provincies richting Eerste Kamer gewenst zijn.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Adelei van der Velden, 030 - 258 3325 of per e-mail: adelei.van.der.velden@provincie-utrecht.nl .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie