Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bedrijven ondertekenen meerjarenafspraak energie-efficiency

Datum nieuwsfeit: 06-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VERENIGING VNO-NCW

Bedrijfsleven ondertekent meerjarenafspraak energie-efficiency

15 brancheorganisaties hebben donderdagmiddag in Den Haag samen met de ministers van EZ, LNV en VROM, het IPO en de VNG de Meerjarenafspraak energie-efficiency 2 (MJA 2) ondertekend. Bedrijfsleven en overheden hebben hierin afspraken gemaakt over een majeure gezamenlijke inspanning om de energie-efficiency in de industrie verder te verbeteren en zo de uitstoot van CO2 verder te beperken. De rijksoverheid verplicht zich er als tegenprestatie toe te bevorderen dat ondernemingen geen aanvullende specifieke nationale maatregelen krijgen opgelegd.

De ondernemingsorganisatie VNO-NCW ziet de ondertekening van deze meerjarenafspraak als een nieuw succes van het Nederlandse convenantenbeleid. Wel waarschuwt VNO-NCW voor de toegenomen administratieve lasten bij convenanten onder andere als gevolg van de toegenomen rapportageverplichtingen.

Met de ondertekening van MJA 2 wordt een vervolg gegeven aan de succesvolle eerste generatie Meerjarenafspraken die in de afgelopen tien jaar in de industrie tot een verbetering van de energie-efficiency van meer dan 20 procent hebben geleid. Naar verwachting zullen zich uiteindelijk circa 20 branches met in totaal zo'n 800 bedrijven bij MJA2 aansluiten. Ondernemingen die de meerjarenafspraak ondertekenen, verplichten zich om eens in de vier jaar een energiebesparingplan te maken dat voldoet aan de vereisten van de Wet milieubeheer.

Een belangrijk nieuw element in MJA2 betreft de zogenaamde 'verbredingsthema's. Bedrijven zullen de komende jaren nadrukkelijk op zoek gaan naar besparingen in de keten. Verder zullen zij de nadruk leggen op energiezuinig productontwerp, optimalisatie van transport en logistiek, duurzame bedrijventerreinen en de inzet van duurzame energie. De uitvoering van MJA 2 wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door Novem (Novem is een organisatie van energie en milieudeskundigen die namens de overheid het management voert van energiebesparings- en milieuverbeteringsprogramma's).

Naast de vandaag ondertekende meerjarenafspraken loopt het zogenoemde 'Convenant Benchmarking'. Hierin verplichten de grote Nederlandse energie-intensieve bedrijven zich om qua efficiënt gebruik van energie tot de wereldtop te behoren.

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167
(anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)


06 dec 01 16:03

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie