Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start verwijderen asbest grondwal Jeugdland

Datum nieuwsfeit: 06-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlemmermeer
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 6 december 2001

START VERWIJDEREN ASBEST GRONDWAL JEUGDLAND

De circa 600m3 verontreinigende grond in en nabij de noordelijke grondwal van Jeugdland wordt na de komende jaarwisseling verwijderd. Na de sanering zal de wal worden aangevuld met schone grond die vrijkomt bij het graven van waterpartijen in het aangrenzende recreatieplasgebied.
Op basis van het uitgevoerde milieukundig onderzoek naar de asbestverontreiniging op het terrein van Jeugdland heeft de gemeente een saneringplan opgesteld waarmee de provincie heeft ingestemd. Een gekwalificeerd asbestsaneringsbedrijf zal in januari en februari 2002 de noordelijke grondwal ontgraven en het vervolgens storten op een door de provincie goedgekeurde stortplaats. Milieukundigen van de gemeente Haarlemmermeer oefenen toezicht en controle uit op de veilige en adequate uitvoering van de werkzaamheden. Om de verontreinigde grond effectief te kunnen verwijderen worden de populieren op de wal grotendeels verwijderd. Nadat de verontreinigde grond verwijdert is plant de gemeente direct nieuwe bomen en struiken terug. De gemeente vult de uitgegraven wal aan met schone grond die vrijkomt bij het graven van waterpartijen in het aangrenzende recreatieplasgebied. Op het terrein van Jeugdland in Hoofddorp is in mei 2001 asbest aangetroffen. Na de constatering van de asbestverontreiniging is het betreffende terreindeel van circa 100 meter lengte afgezet met hekken en zijn uitvoerige terrein- en bodemonderzoeken uitgevoerd. Het onderzoek wijst uit dat 500-600 m3 bodem en grond verontreinigd is met hechtgebonden asbest boven een gehalte van de wettelijke norm 10 mg/kg. Als deze norm wordt overschreden beschouwt de overheid de bodem en de grond als asbesthoudend en moeten maatregelen getroffen worden om te voorkomen dat asbest in het milieu vrijkomt. De aangetroffen asbest op het terrein van Jeugdland is hechtgebonden asbest, alleen blootstelling aan losse asbestvezels kan via de ademhaling gevaarlijk zijn. Dit is nu dus niet het geval.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie