Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provinciale Vrijwilligersprijs 2001 Groningen

Datum nieuwsfeit: 07-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 28 november 2001 Persbericht nr. 252

Vijf genomineerden voor Provinciale Vrijwilligersprijs 2001

Natuur en Milieucentrum De Heemtuin uit Muntendam, de zorgpost van Stichting de Binding uit Westerlee, Voetbalvereniging G.V.A.V.-Rapiditas uit Groningen, Museumspoorlijn STAR uit Stadskanaal en AZG-KinderTeeVee uit Groningen zijn genomineerd voor de Provinciale Vrijwilligersprijs 2001. De jury koos de vijf nominaties uit in totaal 80 aanmeldingen. Bij de keuze was de bijdrage aan het tot stand brengen, versterken en/of vernieuwen van vrijwilligerswerk een belangrijk aandachtspunt.

Op vrijdag 7 december aanstaande zal de jury de genomineerde kandidaten presenteren en de winnaar van de Provinciale Vrijwilligersprijs 2001 bekend maken. De jury bestaat uit de heer H. Bleker (gedeputeerde Welzijn en Zorg, voorzitter), de heer H. Hemmes (Statenlid van Groningen voor de SP), de heer L. Meijs (Erasmus Universiteit), mevrouw A. Rensen (Commissie Lokaal Vrijwilligersbeleid), mevrouw C. Slagveer (voormalig Statenlid) en mevrouw M. Salet (burgemeester van Hoogezand - Sappemeer). De bekendmaking vindt plaats tijdens een gala-avond voor vrijwilligers in Huize Maas, aansluitend op de werkconferentie Vrijwilligerswerk en Maatschappelijk ondernemen in Martini Plaza te Groningen.

Natuur en Milieucentrum De Heemtuin, Muntendam

In De Heemtuin wordt Natuur en Milieu Educatie geboden voor 175 scholen per jaar (zo'n 10.000 kinderen). Om dit te kunnen bieden werken 25 vrijwilligers en 20 betaalde medewerkers (waarvan een groot deel in een werkreïntegratie regeling valt) samen. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het optreden als rondleider, het onderhouden van leskisten, het koken in de keuken, het onderhouden van de tuin. Daarnaast leveren de vrijwilligers een belangrijke bijdrage aan het beleid en hebben ze bijgedragen aan de reorganisatie van het bedrijf.

Zorgpost van Stichting de Binding, Westerlee

De Zorgpost in Westerlee bemiddelt tussen hulpvraag en bijbehorende organisaties (thuiszorg, apotheek of bijvoorbeeld dorpsbeheer). Daarnaast is er altijd iemand aanwezig die informatie kan geven of een luisterend oor kan zijn. Ook organiseert de zorgpost themamiddagen en dagopvang voor ouderen. Het bijzondere van de zorgpost is dat ook professionele instellingen gebruik maken van de post (en dus van de vrijwillige inzet van de medewerkers).

Voetbalvereniging G.V.A.V.-Rapiditas, Groningen

De voetbalvereniging G.V.A.V.-Rapiditas besteedt speciale aandacht aan sport voor allochtone jongeren en ouderen, die voor het grootste gedeelte bestaan uit asielzoekers. Het doel van deze activiteit is het bevorderen van integratie, het (vlotter) leren van de Nederlandse taal, het voorkomen of herstellen van een isolement of anderszins maken van contact met andere jongeren of ouderen.

Museumspoorlijn STAR, Stadskanaal

Sinds de oprichting van de Stichting Stadskanaal Rail in 1992, is het aantal vrijwilligers snel gegroeid tot maar liefst 140 mensen uit alle leeftijdscategorieën. De unieke historische spoorlijn (de langste van Nederland) is sinds 1995 weer in gebruik en trekt inmiddels zo'n 25.000 bezoekers per jaar. De vrijwilligers dragen hierdoor bij aan de toeristische ontwikkelingen van de Provincie Groningen èn aan het behoud van een cultuur historisch monument met stations in Veendam en Stadskanaal.

AZG-KinderTeeVee, Groningen

Het onderdeel van AZG-KinderTeeVee dat genomineerd is, richt zich op het maken van video-opnamen van de thuissituatie van kinderen die al langer in het ziekenhuis zijn opgenomen. De video's worden gemaakt door een reportageteam van ex-psychiatrische patiënten. Het doel van deze opzet is tweeledig. Enerzijds worden de jonge patiëntjes van het AZG uit een isolement gehaald of gehouden. Anderzijds helpt het de ex-psychiatrische patiënten reïntegreren en kan het vrijwilligerwerk een opstapje vormen naar de arbeidsmarkt.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Joske Kluvers van de afdeling Bestuurscontacten, 050 - 316 41 39.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie