Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UB Amsterdam toont geschiedenis uitgeversfamilie Cohen

Datum nieuwsfeit: 07-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK ADAM

UB Amsterdam toont geschiedenis uitgeversfamilie Cohen

UB Amsterdam toont geschiedenis uitgeversfamilie Cohen

De Universiteitsbibliotheek Amsterdam toont van 7 december 2001 tot en met 15 februari 2002 de tentoonstelling 'DE ZOLDERS KRAKEN! De uitgeversfamilie Cohen Nijmegen - Arnhem - Amsterdam, 1824-1951'. Deze tentoonstelling is ingericht ter gelegenheid van het verschijnen van het gelijknamige boek van Esther Z.R. Cohen (overleden in 1998) en Marja Keyser.
Godert E. Cohen II begon in 1827 een leesbibliotheek in Nijmegen. Hij kwam uit een familie van rijke tabakshandelaars, die hun fortuin tijdens de Franse tijd verloren hadden zien gaan. Op de tentoonstelling is een Frans boekje van Victor Hugo uit 1835 te zien, het enige dat we uit deze leesbibliotheek kennen. De bescheiden leesbibliotheek annex boekhandel (oud en nieuw) groeide onder leiding van vader Godert Cohen, zijn beide zonen en twee kleinzoons uit tot een belangrijke uitgeverij, de Gebr. E. & M. Cohen te Nijmegen, Arnhem en Amsterdam. Deze heeft met haar indrukwekkende fonds van zo'n 3500 uitgaven en haar zeer grote omzet tegen lage prijzen grote invloed uitgeoefend op het leesgedrag in Nederland. Grote bestsellers waren het beroemde boek tegen de slavernij 'De Negerhut van Oom Tom' van Harriet Beecher Stowe en het nog steeds geliefde jeugdboek 'De Kleine Lord' van Francis H. Burnett. Ook vertaalde romans van Dickens en Walter Scott (Ivanhoe) werden vele malen herdrukt.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit joodse bedrijf geliquideerd. Na de bevrijding zette Esther Cohen, achterkleindochter van de oprichter, de zaak voort onder de naam 'Uitgeverij Phoenix (Gebr. E. & M.Cohen)'
Na zeven uitgaven kwam met de verkoop van Phoenix aan G. van Reemst in 1951 een einde aan anderhalve eeuw geschiedenis van de familie Cohen in het boekenvak.

Tentoonstelling
Titel: DE ZOLDERS KRAKEN! De uitgeversfamilie Cohen Nijmegen - Arnhem
- Amsterdam, 1824-1951
Gelijknamige publicatie: Esther Z.R. Cohen (overleden in 1998) en Marja Keyser, Amsterdam, UBA, ISBN 90 6125 114 1 prijs 13.75 Euro; fl 30,30 (in de tentoonstellingszaal)
Samenstellers: Marja Keyser, Zeldzame & Kostbare Werken en F.J. Hoogewoud, Bibliotheca Rosenthaliana.
Opening: donderdag 6 december 2001 om 20.00 uur door burgemeester Job Cohen
Plaats: tentoonstellingszaal Universiteitsbibliotheek, Singel 425, tel. 020- 525 2143
Periode: 7 december 2001 t/m 15 februari 2002 Gesloten: 24 december t/m 1 januari 2002
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur; Toegang gratis

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie