Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zakkenrollers 'winkelen' ook in Leiden

Datum nieuwsfeit: 07-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Kijk op het Centrum de straat op

Zakkenrollers 'winkelen' ook

De politie heeft het in december extra druk met winkelen. Maar tijd om écht te shoppen hebben de agenten niet: zij waarschuwen het winkelend publiek tegen zakenrollers, terwijl collega's in burger winkeldieven aanhouden. De eerst proletarische winkelaars zijn alvast opgepakt. De speciale actie van politie en gemeente tegen winkeldiefstal en zakkenrollen loopt tot de Kerst.

MILIEU EN BEHEER - 'Soms laten mensen hun portemonnee in hun achterbroekzak zitten. Dan maak je het wel erg makkelijk voor zakkenrollers. Voor je het weet, is je geld weg. Ook is het niet verstandig om alle kostbaarheden in de kinderwagen te stoppen. Dan verdwijnt vaak de hele kinderwagen. Die wordt later ergens gedumpt.' Richard Kortekaas en zijn collega's van de politie geven het winkelend publiek allerhande tips. De geüniformeerde agenten geven mensen ook een kaartje met advies om zakkenrollen te voorkomen.

Cadeautjeskapers
Op de 'zakkenrolkaartjes' staat een rij zaken waar alle mensen die op pad zijn voor kerstcadeaus rekening mee moeten houden. Anders eindigen die zorgvuldig uitgezochte presentjes elders. Onder de waarschuwende titel 'Zakkenrollers winkelen ook' moeten mensen zich bewust worden van de cadeautjeskapers die op de kust zijn. Zodra iemand een zakkenroller ziet, kunnen Richard en zijn collega's via de centrale worden gewaarschuwd om extra snel ter plekke zijn. Bel de politie dus als je zakkenrollers of winkeldieven bezig ziet.

Misdrijf
Wanneer een winkeldief wordt gepakt, gaat deze mee naar het bureau. 'Je hoort winkeliers vaak klagen dat ze die mensen na een uurtje weer buiten zien. Dat kan inderdaad, maar dan moet iemand wel de diefstal toegeven. Dat levert de eerste keer een boete op van 350 gulden. Bij meerdere diefstallen wordt de boete steeds hoger. En het wordt genoteerd, want het is een misdrijf. Dat kan bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek moeilijkheden opleveren voor de dief. Dus zo makkelijk komen ze er niet vanaf.'

Tips om je portemonnee te behouden

- Stop je geld goed weg (niet zichtbaar dus!);
- Cheques en pasjes altijd gescheiden houden;
- Laat tassen nooit onbeheerd achter, ook niet bij het 'even' passen van kleding of schoenen;

- Bel de politie zodra je zakkenrollers bezig ziet. De hele maand december zijn agenten aanwezig in de stad die extra snel ter plaatse kunnen zijn.

December
Sinds september wordt het Leidse centrum door gemeente, politie en de Leidse Welzijnsorganisatie (LWO) extra onder handen genomen. Gezamenlijk zorgen zij voor meer toezicht en controle. Deze maand krijgen winkeldiefstal en zakkenrollers de aandacht. De politie zet elke winkeldag minstens twee agenten in burger op straat om het winkeldieven moeilijk te maken. Kijk op het Centrum maakt deel uit van de projectenreeks Kijk op de Wijk, in het kader van het Integraal Veiligheidsbeleid. Doel van deze projecten, die in 1997 van start gingen, is het verbeteren van de veiligheid, de kwaliteit en de leefbaarheid van de openbare ruimte in de stad.

'Geef zakkenrollers geen kans' is het motto deze maand. Foto: Henk Bouwman.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie