Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vergoeding vrijwilligerswerk niet korten op uitkering

Datum nieuwsfeit: 07-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

HOUT EN BOUWBOND CNV

Vergoeding vrijwilligerswerk niet korten op uitkering

Uitkeringsgerechtigden die een vergoeding krijgen voor vrijwilligerswerk, moeten minder worden gekort op hun uitkering. Dat vindt de Hout- en Bouwbond CNV. De bond heeft hierover vandaag een brief gestuurd aan Tweede Kamer en kabinet.

Uit onderzoek van het Sociaal - en Cultureel Planbureau blijkt dat een aanzienlijk deel van het vrijwilligerswerk gedaan wordt door mensen met een uitkering. WAO'ers bijvoorbeeld. 'Het mes snijdt aan twee kanten', aldus Dick van de Kamp, voorzitter van de Hout- en Bouwbond CNV. 'De vrijwilliger zet zich in voor de samenleving en door dit werkt raakt hij niet in het isolement waar andere uitkeringsgerechtigden wel in terechtkomen. Wij zien dat ook bij onze eigen ruim 2.000 vrijwilligers.'

Bij vrijwilligers met een uitkering wordt de onkostenvergoeding boven
1.470 gulden gekort op hun uitkering. Van de Kamp: 'Het blijkt dat deze grens voor een actieve vrijwilliger snel is bereikt. De betrokkene moet, wil hij niet worden gekort op zijn uitkering, afzien van verdere werkzaamheden. Dat is jammer, voor de persoon zelf en voor de organisatie waarvoor hij zich inzet. Maar ook de samenleving is hier verliezer.'

In het kader van het Internationale jaar voor de vrijwilligers doet de Hout- en Bouwbond CNV per brief een oproep aan Kamerfracties en kabinet deze situatie te veranderen. De brief is geschreven op verzoek van de bondsraad, het hoogste ledenorgaan van de bond. In de brief wordt gepleit voor een verhoging van de grens waarboven uitkeringsgerechtigde vrijwilligers worden gekort naar 3.000 gulden. Dit geeft volgens de bond het vrijwilligerswerk een belangrijke impuls.

Voor nadere informatie:
Johan Slok, 0390 - 6507769 of 06 - 53642713.

Odijk, 7 december 2001.


07 dec 01 14:27

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie