Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: productie en transport radon in beton

Datum nieuwsfeit: 07-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Productie en transport radon in beton

In Nederland leveren de bouwmaterialen en in het bijzonder beton de grootste bijdrage aan de radonconcentratie binnenhuis. Iona Cozmuta deed onderzoek naar produktie en transport van radon in beton. Het transport van radon in beton is op meso-schaal niveau als een door diffusie gedomineerd proces beschreven. Voor het bevestigen van dit model voor beton, is gedetailleerde informatie over de radiometrische eigenschappen en structureel en transport parameters van betoncomponenten en beton nodig. De bron van radon in beton is het radium dat in de verschillende componenten (zand, grind en cement) aanwezig is. Cozmuta's metingen tonen dat de radiumconcentratie van cement een orde van grootte hoger is dan die van de andere componenten. Na verwerking levert cement van alle componenten de grootste bijdrage aan de radonexhalatie. Dus tijdens het maken van beton wordt de radonexhalatiesnelheid een orde van grootte groter. Vochttransport in beton is dan ook van fundamenteel belang om het radontransport te beschrijven. Voor de modellering van binnenlucht radonconcentraties is het feit van belang dat Cozmuta's berekeningen leiden tot een maximale radonafgifte van beton in een woning bij waarden van de relatieve vochtigheid tussen 30% en 70%. Verder laat een modelberekening van de bijdrage van bouwmaterialen aan de binnenlucht radonconcentraties zien dat deze tenminste 50% lager uitvalt dan de schatting van het tweede Nederlandse radononderzoek.

Een alternatieve methode ter vermindering van radonafgifte uit beton is het afdekken van het oppervlak. Cozmuta mat de mate van reductie van verschillende coatings en folies voor de radonafgifte van beton. Zij concludeert dat de meeste 'eenvoudige' manieren van afdekken van beton niet tot goede remming van de radonuitstoot leiden. Toepassing van de in dit proefschrift beschreven nieuwe kennis kan leiden tot reductie van de radonuitstoot van beton en zo tot een mogelijke verlaging van radonconcentraties binnenhuis. /FC

Ioana Cozmuta (Baia Mare, Roemenië, 1973) studeerde natuurkunde aan de universiteit BaBes-Bolyat in Cluj-Napoca, Roemenië. Zij deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Nuclear Geophysics van het Kernfysisch Versneller Instituut van de RUG. Inmiddels werkt zij als post-doc aan de California Institute of Technology in Pasadena, VS.

Datum en tijd

vrijdag 7 december 2001, 14.15 uur

Promovenda

mw. I. Cozmuta, tel. 001 626 395 47 33, fax: 001 626 585 69 18, e-mail: (ioana@its.caltech.edu) (werk)

Proefschrift

Radon generation and transport - A journey through matter

Promotor

prof.dr. R.J. de Meijer

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie