Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA kiest voor economie én milieu samen

Datum nieuwsfeit: 07-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PvdA kiest voor economie én milieu samen 12- 5, 2001

Staatssecretaris Geke Faber was samen met een drietal Kamerleden op
maandag 3 december te gast in Apeldoorn naar aanleiding van de themaweek "tegen de verrommeling van natuur en milieu". Met deze themaweek wil de PvdA aandacht geven aan de ontwikkeling van de Nederlandse economie in combinatie met een programma voor natuur en milieu. Minister 01- Pronk was in het kader van dezelfde week 's avonds in Wageningen.

Het bezoek van Faber en de Kamerleden Feenstra, Herrebrugh en Bolhuis bestond uit een excursie rondom de gemeente Apeldoorn waarbij verschillende locaties bezocht werden. Zo werd uitgebreid stilgestaan bij de Apeldoornse groene mal waarvan onder andere de groene wiggen deel uitmaken. Dit zijn groen ingerichte gebieden van enkele honderden meters breed met een recreatieve en ecologische functie tussen de bebouwing. De gemeente Apeldoorn wil deze gebieden met elkaar verbinden zodat er een ecologische hoogwaardige structuur ontstaat. Het is de bedoeling dat deze wiggen zorgen voor een verbinding met het stadscentrum enerzijds en de buitengebieden anderzijds. De bewoners kunnen dan vanuit de bebouwde kom binnen een half uur met de fiets in de natuur zijn. Als voorbeeld werd het gebied van het Beekbergerwoud bekeken waar Natuurmonumenten plannen heeft om het laatste oerbos van Nederland weer terug te brengen.

Daarnaast was er volop aandacht voor het waterproject waarbij natuurlijk Veluwewater gezuiverd wordt door inzakking in de Veluwegrond. Het water borrelt in de loop van jaren weer op aan de oppervlakte aan de randen van de Veluwe. Hierdoor is in de loop van de eeuwen een stelsel van sprengen en beken gevormd waar Apeldoorn zijn ontstaan aan ontleent (schoon water en aandrijving van watermolens). Dit stelsel is geleidelijk in verval geraakt en wordt door Apeldoorn hersteld. Het water is van een dusdanig hoogwaardige kwaliteit dat het ecologisch zeer waardevol is en mogelijk in de toekomst zelfs als drinkwater gebruikt kan worden. Ook werd stil gestaan bij een hernieuwde economische en ecologische waarde die het Apeldoornse kanaal kan hebben voor de huidige en toekomstige generatie.

Aan het eind van de dag bezocht de delegatie het radiozendstation Kootwijk. Vanaf de jaren twintig tot halverwege de jaren zestig verzorgde het de radioverbinding tussen Nederland en Nederlands - Indië. Op de 29 meter hoge toren kregen de staatssecretaris en de kamerleden een prachtig uitzicht op een mistige en daardoor mystieke Veluwe.

Na afloop van de excursie benadrukte staatssecretaris Faber het belang van een duurzame ontwikkeling van economie en milieu. "Voor iedereen moet natuur en milieu toegankelijk en bereikbaar blijven. De balans mag nooit doorslaan naar één kant. We willen ook de generatie na ons verzekeren van een kwalitatief sterke, groene en gezonde leefomgeving. Daarom ben ik ook voor een verbinding van deze ecologische hoogwaardige structuur met andere natuurgebieden door heel Nederland zodat er samen in geleefd en gerecreëerd kan worden".

Van Kyoto naar Johannesburg

Op maandagavond 3 december was minister Jan Pronk samen met Tweede-Kamerlid Ferd Crone in Wageningen voor een discussie met studenten en geïnteresseerden in het onderwerp milieu. De discussie vond plaats in het kader van de week tegen de verrommeling van natuur en milieu.

Het thema van de avond, georganiseerd in samenwerking met studentenvereniging Otherwise, was `Van Kyoto naar Johannesburg'. Jan Pronk gaf voor een volle zaal, circa 175 aanwezigen, een speech over het internationale klimaatbeleid. Hij blikte hierbij terug op de conferenties in Bonn en Kyoto en keek vooruit naar de conferentie in Johannesburg.

Een drietal studenten vormden een panel. Eén van de studenten, Sara Mateo uit Peru, richtte zich op de relatie tussen rijke en arme landen. "Ontwikkelingslanden zijn de grootste slachtoffers van de klimaatveranderingen", was de reactie van de minister. Ferd Crone gaf aan dat Nederland andere landen met name kan helpen door het aanbieden van onze technologische kennis (denk aan zonne-energie) en het binnenlands hanteren van 'eerlijke' prijzen.

Partij van de Arbeid

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie