Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse kunst op Nederlandse ambassades

Datum nieuwsfeit: 08-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Buitenlandse Zaken


www.minbuza.nl

More than red white and blue

'Nederlandse kunst op Nederlandse ambassades'

Op 8 december opent staatssecretaris Benschop van Buitenlandse Zaken de tentoonstelling: More than red white and blue, Nederlandse kunst op Nederlandse ambassades in het Gemeentemuseum Den Haag.

De expositie is samengesteld aan de hand van de catalogus More than red, white and blue. Tijdens de opening zal Dick Benschop het eerste exemplaar van deze catalogus overhandigen aan de staatssecretaris van Cultuur Rick van der Ploeg. In deze catalogus is een selectie opgenomen uit de meer dan tienduizend kunstwerken in de collectie van het ministerie. Daarbij hebben medewerkers van de betrokken ambassades en consulaten hun reactie op de werken gegeven.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een kunstcollectie van 10.000 objecten. De werken hangen op Nederlandse ambassades en consulaten over de hele wereld en vertellen op hun eigen wijze iets over Nederland. Zo laat het romantische wintertafereel Schaatsers Uitdam van Wout Berger het Hollandse landschap zien en de sporen die de mens daarin achterlaat. Het werk is te vinden in Burkina Faso, waar schaatsen een uitheems fenomeen is. Amsterdam 91 van Jan Dibbets, uit de serie Ten Windows, toont een uitzicht op de hoofdstad, waarin duidelijk wordt dat dit geen andere plek dan Nederland kan zijn. Truus I, een koeievacht op spieraam van Henk Peeters uit 1997, hangt in Zuid Afrika, waar de jacht op dieren nog altijd actueel is. Door de huid te isoleren krijgt ze een haast exotische waarde. Tragédie Hollandaise van Ravage (Clemens Rameckers en Arnold van Geuns), waarop een bezorgde vissersvrouw is afgebeeld, roept Kniertje uit Herman Heijermans Op hoop van zegen in herinnering.

Naast de genoemde kunstenaars is in de tentoonstelling werk opgenomen van Thomas Ankum, Wout Berger, Bram Bogart, Marian Breedveld, Ingrid van der Hoeven, Gerard Prent, Roland Sips, JCJ Vanderheijden, Ronald Versloot en Martin van Vreden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie