Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publieke telefoons van Belgacom klaar voor euro

Datum nieuwsfeit: 10-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Belgacom
Zoek soortgelijke berichten
Belgacom

10 decemder 2001

Publieke telefoons van Belgacom klaar voor euro

Steeds meer mensen bellen met Telecard of Proton, minder met munten

De voorbije maanden heeft Belgacom het nodige gedaan om haar publieke telefoons aan te passen aan de euro. Op 1 januari blijft het tarief per minuut ongewijzigd. De tariefeenheid zelf wordt aangepast aan de nieuwe munteenheid.

Sedert 1998 kost een oproep vanuit een publieke telefoon 10 BEF (0,2479 ¤). Dit tarief geldt per tariefeenheid met de volgende duur:
* voor gesprekken naar een vast nummer in heel België: o tijdens de piekuren 60 seconden
o tijdens de daluren 120 seconden

* voor oproepen naar een mobiel nummer (van één van de drie Belgische operatoren):
o tijdens de piekuren 20 seconden
o tijdens de daluren 40 seconden

* voor gesprekken naar het buitenland hangt de duur van de tijdseeheid af van de bestemming.

De piekuren lopen op werkdagen van 8.00u tot 19.00u. Elk ander moment valt onder daluren.

Een tariefeenheid in euro kost 0,25 ¤ (10,08 BEF), met een proportioneel verlengde duur, en bedraagt voor gesprekken naar een vast nummer in België:

* tijdens de piekuren 60,5 seconden

* tijdens de daluren 121 seconden

Hetzelfde principe wordt toegepast voor oproepen naar mobiele en buitenlandse nummers.

Omdat het technisch niet mogelijk is stukken van 0,05 ¤ te aanvaarden, moet men in de munttoestellen wel ten minste 0,30 ¤ (12,1 BEF) betalen, maar krijgt daarvoor een langere duur van de tariefeenheid:
* tijdens de piekuren 72,6 seconden

* tijdens de daluren 145,2 seconden.

Op 1 januari blijft het tarief per minuut ongewijzigd.

In slechts 3.464 van de in totaal 16.045 publieke telefoons waarover Belgacom thans beschikt kan men nog met munten bellen, of minder dan 1 op 4. Er zijn 12.425 publieke telefoons met Telecards en Proton, 3.464 `hybride' (met munten, Telecards en Proton), en 143 met kredietkaart.

Het bellen met de Protonkaart kent een stijgend succes: reeds één gesprek op drie (30%) wordt ermee betaald. Belgacom juicht deze evolutie toe: niet alleen zijn de toestellen veel minder vaak defect, ze zijn ook minder onderhevig aan vandalisme. Het gebruik van de Protonkaart als betaalmiddel zal ongetwijfeld nog toenemen met de invoering van de euro. In de publieke telefoons van Belgacom kan men zijn Protonkaart trouwens gratis opladen. De eerste 10 maanden van dit jaar mocht Belgacom 1.500.000 van die opladingen noteren, of gemiddeld 150.000 per maand. Proximusklanten kunnen er ook gratis hun `Pay & Go'-kaart opladen, en dit gebeurde reeds meer dan 500.000 keer sedert de start ervan in september 2000.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie