Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Binnenkort rapport over regelgeving gezond gentech voedsel

Datum nieuwsfeit: 10-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RIKILT/PLANT RESEARCH INTERNAT

Regelgeving voor extra gezond gentech voedsel op een rijtje ge

Persbericht / nr. 01
RIKILT / Plant Research International

Regelgeving voor extra gezond gentech voedsel op een rijtje gezet

De Wageningse instituten RIKILT (Rijks-Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwproducten) en Plant Research International brengen binnenkort een rapport uit waarin de regelgeving op een rijtje is gezet voor voedingsgewassen en medicinale planten die dankzij genetisch modificatie (gentech) extra gezonde stoffen bevatten. Het rapport laat de verschillen zien tussen de regelgeving in de EU (incl. Nederland) en die in de VS. Hoewel de Europese en Amerikaanse veiligheidseisen voor voedsel en medicijnen grotendeels overeenkomen, kunnen de procedures voor toelating van dezelfde producten in de EU en de VS wel van elkaar verschillen.
Het rapport geeft aan waar harmonisatie in regelgeving tussen de VS en de EU noodzakelijk is.

De titel van het rapport luidt: Exploitation and regulation of plants genetically modified to express nutraceuticals and pharmaceuticals . Het interessante aan de onderzochte gentechplanten, die een voordeel voor de consument beogen, is dat zij op het grensvlak zitten tussen voeding en medicijnen. Bovendien zijn er binnen de voeding weer verschillende categorieën waartoe zo n plant kan behoren, afhankelijk van de gezonde stof en de vorm waarin deze wordt geconsumeerd. Daarnaast gelden er voor genetisch gemodificeerde gewassen bijzondere regels. Het rapport biedt overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties een uniek overzicht van de stand van zaken in de regelgeving van de EU en de VS.

De auteurs van het rapport zijn in hun dagelijkse praktijk met gentech voedsel bezig, respectievelijk door onderzoek te doen naar de voedselveiligheid van gentech voedsel (RIKILT) en door het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe planten met behulp van genetische modificatie en het onderzoeken van de ecologische veiligheid van de gentechgewassen (Plant Research International). Naar aanleiding van het rapport schreven zij een artikel dat 1 december jl. verscheen in het tijdschrift Nature Biotechnology.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie