Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

IBM's Linux-kenner Wouter Liefting over de toekomst Linux

Datum nieuwsfeit: 10-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: IBM
Zoek soortgelijke berichten

IBM

Linux en de wetten van de nieuwe economie

IBM's Linux-kenner Wouter Liefting over de toekomst van het open-source-besturingssysteem:

De nieuwe economie gaat gepaard met nieuwe regels en wetmatigheden. Neem de Wet van de Toenemende Meeropbrengst. Voor economen is dat een totaal nieuw begrip, omdat iedereen tot op de dag van vandaag leert dat er gewoonlijk sprake is van afnemende meeropbrengsten. In de nieuwe economie is dat niet langer zo. Iemand die dat goed begrijpt, is Bill Gates. Hij heeft ervoor gezorgd dat zijn producten zo algemeen verspreid zijn dat hij daar in toenemende mate geld aan verdient. Want naarmate zijn software steeds breder in gebruik is, neemt het aantal gebruikers sterker toe. Je kunt eenvoudig niet om de Microsoft-producten heen als je met de rest van de wereld wilt communiceren. Hetzelfde is gebeurd met het QWERTY-toestenbord en het VHS-videosysteem.

Een andere nieuwe wetmatigheid is dat je via het internet ongelooflijk snel kunt communiceren en fantastisch kunt netwerken, zonder dat je bij elkaar hoeft te komen. Een mooi voorbeeld hiervan is Linux. Iedereen heeft wel gehoord van het open-source (en dus gratis) besturingssysteem dat ooit begon als een grap van de Finse student Linus Torvalds en door vrijwilligers steeds verder is ontwikkeld. Het ziet ernaar uit dat Linux, net als Windows, Novell, Unix, OS/390 en OS/400 tot een van de algemeen geaccepteerde besturingssystemen gaat behoren.

Met name voor e-servers is Linux een zeer betrouwbaar, flexibel en gemakkelijk schaalbaar besturingssysteem. Voor IBM, die zijn hele strategie op e-business heeft gericht, is Linux simpelweg onmisbaar. We zijn dan ook actief lid van de Linux-community op internet. En om de softwareontwikkeling te stimuleren en hieraan bij te dragen, is het Linux Technology Center opgericht. Daar zijn 200 topontwikkelaars bezig de software naar een hoger plan te tillen, onder meer voor toepassingen in enterprise-systemen.

Nu de oude economie ook steeds meer overstapt op Linux, is IBM inmiddels tot de grootste Linux-dienstverlener in de wereld uitgegegroeid. Wie had dat ooit kunnen denken? Want ook dat is een wet van de nieuwe economie: de wereld is lang niet zo voorspelbaar als we altijd hebben gedacht. Zelfs liefhebbers kunnen dus blijkbaar de markt veranderen.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u gaan naar ibm.com/linux. U kunt ook contact opnemen met met Wouter Liefting, (liefting@nl.ibm.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie