Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijklussende hoofdagent terecht ontslagen

Datum nieuwsfeit: 10-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Actueel

Hoofdagent die bijkluste bij detectivebureau terecht ontslagen
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 10-12-2001

De korpsbeheerder van de Politie Friesland heeft aan een hoofdagent de straf van ongevraagd ontslag opgelegd. De reden hiervoor is dat de agent werkzaamheden voor een detectivebureau heeft verricht. Hij heeft zijn auto te beschikking gesteld aan het detectivebureau, gepost bij een bedrijf om een van diefstal verdachte werknemer te kunnen betrappen, het detectivebureau geadviseerd over de beste plaats voor (camera)observatie en een rapport van het particuliere detectivebureau ondertekend.

Bij een eerdere gelegenheid was reeds de toestemming voor het verrichten van nevenwerkzaamheden in het onroerend goedbeheer ingetrokken, omdat uit een ingediende klacht gebleken was dat de agent er niet in is geslaagd hoofd- en nevenfunctie gescheiden te houden. De agent is ook berispt omdat hij zijn legitimatiebewijs aan een personeelslid had meegegeven, die het op het dashbord van zijn auto heeft gelegd, met de kennelijke bedoeling om zo een parkeerboete te ontlopen.

De meervoudige kamer van de rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht, heeft het ontslag en de berisping getoetst aan de geldende regelgeving. De rechters zijn tot de conclusie gekomen dat de korpsbeheerder juist heeft gehandeld. Nevenfuncties die in het verlengde liggen van politietaken zijn per definitie niet verenigbaar met de uitoefening van het politieambt. Er is in dit geval dan ook sprake van ernstig plichtsverzuim. Het uitoefenen van werkzaamheden door een politieambtenaar voor een particulier detectivebureau schept verwarring over de aard en omvang van de taken en bevoegdheden van de politie. Het gezag van de politie kan hierdoor op ontoelaatbare wijze worden ondermijnd en bovendien aan particuliere organisaties een status verlenen die niet gerechtvaardigd is. Het ontslag is dan ook terecht gegeven.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AD6777
(Zie het originele bericht)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie