Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inbreukprocedures voor niet-controleren CO2-uitstoot auto's

Datum nieuwsfeit: 10-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

IP/01/1783

Brussel, 10 december 2001

Inbreukprocedures tegen elf lidstaten wegens het niet-controleren van de CO2-uitstoot van personenauto's

De Europese Commissie heeft besloten inbreukprocedures in te leiden tegen Oostenrijk, Griekenland, Finland, Spanje, Denemarken, België, Italië, Ierland, Luxemburg, Portugal en Zweden omdat deze landen zich niet hebben gehouden aan belangrijke onderdelen van een beschikking uit 2000 inzake de bewaking van de gemiddelde specifieke uitstoot van CO2 door nieuwe personenauto's (1753/2000/EG).

In een commentaar op de juridische stappen verklaarde milieucommissaris Margot Wallström "Wij hopen dat de betrokken lidstaten ons zo spoedig mogelijk de vereiste gegevens zullen meedelen. Dit vormt een belangrijk onderdeel van de strategie die de Commissie heeft voorgesteld om de CO2-emissies van personenauto's te verminderen en het brandstofverbruik te verbeteren. Tevens worden de lidstaten hiermee geholpen om de doelstellingen voor het verminderen van de emissies van broeikasgassen te bereiken die in het Protocol van Kyoto zijn vastgesteld." Met de beschikking uit 2000 moet worden bereikt dat er een minimum aan gegevens wordt verzameld waardoor een gemeenschappelijk systeem ter bewaking van de gemiddelde specifieke uitstoot van CO2 door nieuwe personenauto's die in de EU worden ingeschreven goed kan functioneren. Voorts worden de lidstaten verplicht de Commissie desgevraagd gegevens te verstrekken, een voor het verzamelen en de toezending van gegevens bevoegde autoriteit aan te wijzen en de Commissie mee te delen op welke wijze zij de bepalingen van de beschikking willen uitvoeren. De termijn voor het verzamelen en meedelen van bewakingsgegevens en voor het meedelen van gegevens over de tenuitvoerlegging was 28 februari 2001.

Voor de vastgestelde termijn van 28 februari 2001 had geen van de betrokken lidstaten de Commissie meegedeeld op welke wijze zij de bepalingen van de beschikking wilden uitvoeren. Met uitzondering van Finland had geen van de betrokken lidstaten vóór 28 februari 2001 een voor het verzamelen en de toezending van de bewakingsgegevens bevoegde autoriteit aangewezen. Eveneens had met uitzondering van Finland geen van de betrokken lidstaten de Commissie voor de termijn van 1 juli 2001 de vereiste gegevens over de CO2-emissies van personenauto's meegedeeld. Hierbij dient echter te worden opgemerkt dat enkele lidstaten sommige van deze verplichtingen zijn nagekomen, maar pas nadat de termijn was verstreken. Zo hebben bijvoorbeeld Denemarken en Italië de gegevens verstrekt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie