Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Boek over psychosociale zorg voor chronisch zieken

Datum nieuwsfeit: 10-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe NIZW-publicatie: De steen de berg op rollen

Boek over verpleegkundige psychosociale zorg aan chronisch zieken

10 december 2001

De verhalen van chronisch zieken gaan vaak niet over de ziekte op zich, maar over leven met een geschonden lichaam. Veel mensen met een chronische ziekte hebben behoefte aan verpleegkundigen die geÔnteresseerd zijn in dergelijke verhalen en die samen met hen op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de verpleegkundigen hierin graag een helpende hand biedt. Maar hoe help je mensen als verpleeg-technische zorg niet baat? Over deze vraag gaat De steen de berg oprollen, dat onlangs is verschenen bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

Een verpleegkundige vertelt: `Een van mijn patiŽnten is een hoogopgeleide man die een ster is in het managen van zijn eigen ziekte. Toch verzuchtte ook die laatst dat hij zo blij is mij af en toe te kunnen bellen om mij dan zijn zorgen voor te leggen. Hij zei ook: "Met wie moet ik dat anders doen? Ik moet soms toch wel eens even kunnen overleggen."'

De berg op
Chronisch zieken zijn gedwongen hun leven voortdurend aan te passen aan de onvermijdelijke lichamelijke, emotionele en sociale gevolgen van hun ziekte. Zoals Sisyfus de steen de berg op moest rollen en deze steeds weer naar beneden rolde, zo beweegt het leven van een chronisch zieke zich steeds tussen goede dagen en slechte dagen. Verpleegkundigen en andere hulpverleners kunnen chronisch zieken bijstaan in deze moeilijke opgave, niet alleen als het gaat om de fysieke kant, maar ook in emotionele zin.

Kennis
De steen de berg op rollen biedt zowel theoretische als praktische kennis die nodig is om op een verantwoorde manier psychosociale zorg aan chronisch zieken te verlenen. Het boek geeft talloze voorbeelden van het omgaan met de gevolgen van een chronische ziekte en met de psychosociale problematiek die daarbij kan optreden. Daarnaast biedt het boek een methodische opzet voor geplande psychosociale zorg, waarbij zowel de zorgverlener als de chronisch zieke een actieve rol speelt in het zoeken naar nieuwe vormen van persoonlijk welbevinden, sociaal functioneren en zingeving.

Doelgroep
Dit boek is in de eerste plaats bedoeld voor verpleegkundigen, hun leidinggevenden, hbo-docenten en

-studenten die naast somatische zorg ook belang hechten aan psychosociale zorg aan chronisch zieken. Het is ook geschikt voor maatschappelijk werkers en paramedici.

Bestellen
De steen de berg op rollen. Theorie en praktijk van verpleegkundige psychosociale zorg aan chronisch zieken is geschreven door Aart Pool en Joke Egtberts en kost f 45,- (§21,50 na 1 januari 2002). ISBN 90-5050-785-9 en E 321161. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

Laatste update: 20 december 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie