Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie over Charles Dickens

Datum nieuwsfeit: 10-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Charles Dickens

Charles John Huffam Dickens (1812-1870) is een van de bekendste en meest gelezen Engelstalige romanschrijvers. De namen van bijvoorbeeld David Copperfield - misschien gemodelleerd naar Dickens' leven - de onfortuinlijke Oliver Twist en de gierige Scrooge lijken opgeslagen in ons collectieve geheugen. De bekendheid van Dickens en zijn werk is voor een op en top negentiende eeuwer opmerkelijk. Wat is precies de blijvende aantrekkingskracht van Dickens? Hoe kan een auteur wiens werk zo door zijn eigen tijd is bepaald tot op de dag van vandaag zo populair zijn? Is het zijn vertelkunst, zijn humor, zijn levensechte personages en dialogen of vallen we voor het sentimentele en het melodrama?

Dickens geldt als dè chroniqueur van het Victoriaanse Engeland. Tijdens zijn leven maakte Engeland de overgang door van een slaperige, agrarische natie naar een industriële grootmacht. In bijna alle romans van Dickens zijn de gevolgen van deze overgang, die leidde tot een enorme onderklasse van arme sloebers, voelbaar. Zijn hoofdpersonen zijn de bijna vleesgeworden vertegenwoordigers van die armoede.

Prof.mr.dr. J.H.A. Lokin (1945) is sedert 1977 hoogleraar Romeins recht en zijn geschiedenis aan de juridische faculteit van de RUG. Hij onderscheidt zich zowel nationaal als internationaal door zijn studie van het Byzantijnse recht. Ook zijn beoefening van het Romeinse recht valt op, waarbij hij tegen de stroom in de Groningse methode van leerstellige rechtsvergelijking op historische grondslag heeft bewaard en ontwikkeld. Lokin was daarnaast president van de internationale Dickens Fellowship en president van de Nederlandse afdeling.

Datum en tijd

maandag 10 december, 16.30-17.30 uur

Spreker

prof.mr.dr. J.H.A. Lokin

Titel

Charles Dickens

Serie

Everything you always wanted to know about...

Plaats

Harmoniecomplex, zaal H14.026, Oude Kijk In 't Jatstraat 26, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5594, www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie