Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belg vindt dat hij niet genoeg tijd aan zichzelf besteedt

Datum nieuwsfeit: 11-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nationaal Instituut voor de Statistiek België
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Instituut voor de Statistiek België

Nieuwsflash

Belg vindt dat hij niet genoeg tijd aan zichzelf besteedt

Eén Belg op twee (49 procent) vindt dat hij niet genoeg tijd aan zichzelf besteedt. Dat is meer dan het aantal landgenoten dat vindt dat ze onvoldoende tijd uittrekken voor hun gezin (42 procent), hun vrienden (41 procent) en hun werk en dagelijkse activiteiten (14 procent). De cijfers dateren uit 2001 en werden verzameld door Thalys Explorer en Ipsos in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en ons eigen land. België is het enige land in deze reeks waar "tijd om aan zichzelf te besteden" op de eerste plaats komt. In andere landen vindt men hoofdzakelijk dat vrienden niet genoeg aandacht krijgen. Dat is vooral zo in Frankrijk, maar minder in België en Nederland. Uit eerder onderzoek van de Onderzoeksgroep TOR-VUB en het NIS kwam al aan het licht dat Belgen per week gemiddeld acht uur besteden aan sociale contacten.

We ondergaan de tijd meer dan dat we hem zelf invullen Net als de meeste Europeanen zeggen ook de Belgen dat ze hun privé-leven inrichten in functie van hun beroepsleven en hun dagelijkse bezigheden (49 procent). Een kwart meent dat ze hun beroepsleven en hun dagelijkse bezigheden eerder organiseren in functie van hun privé-leven (25 procent). De rest van de bevolking (23 procent) spreekt zich niet duidelijk uit voor één van beide mogelijkheden. Opvallend is dat Nederlanders vaker verklaren dat ze hun beroepsleven en dagelijkse bezigheden organiseren in functie van hun privé-leven (36 procent) dan omgekeerd (30 procent). De ondervraagde Europeanen hebben over het algemeen het gevoel dat ze te veel tijd besteden aan hun beroepsbezigheden en aan hun dagelijkse activiteiten. Tussen de landen onderling bestaan er echter aanzienlijke verschillen. De Fransen -die nochtans van een arbeidstijdvermindering tot 35 uur per week kunnen genieten- zijn het meest deze mening toegedaan, de Nederlanders het minst. In België vindt één op vier dat hij te veel tijd besteedt aan werken en dagelijkse activiteiten. Ook dat ligt onder het Europese gemiddelde. Nieuwsflash n°4 (11 december 2001)

Het is toegestaan deze artikelen geheel of gedeeltelijk over te nemen, mits bronvermelding.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie