Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Berging Focke Wulf vordert naar verwachting

Datum nieuwsfeit: 11-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Ministerie van Defensie---

Berging Focke Wulf vordert naar verwachting

11-12-2001

De berging van het Duitse WOII jachtvliegtuig (Focke Wulf 190a-8) nabij Vriezenveen vordert naar verwachting. Bij het afgraven van de toplaag van 60 cm zijn vanmorgen (dinsdag) de eerste vliegtuigwrakdelen aangetroffen. Het gaat om delen van het landingsgestel, de staart, de propeller, delen van de motor en het instrumentenpaneel en enkele honderden kilos aan metaaldelen.

De Explosieven Opruimingsdienst van de luchtmacht (EOD Klu) heeft tot nu tot een vijftigtal 13 en 20 millimeter granaten geborgen en veiliggesteld. Deze granaten blijken zelfs na ruim 57 jaar in de grond gezeten te hebben nog gevaarlijk. Later deze middag zijn ook een 20 mm kanon en twee 13 mm mitrailleurs geborgen.

In de loop van de ochtend is de toplaag van 60 centimeter verwijderd. De uitgegraven grond is gecontroleerd op munitieresten, vliegtuigwrakdelen en andere gevaarlijke stoffen. Dinsdagmiddag heeft de EOD Klu een nieuwe dieptemeting uitgevoerd. Naar aanleiding hiervan is gericht dieper gegraven. Morgen worden verdere dieptemetingen uitgevoerd. Inmiddels is ruim 300 m3 uitgegraven. Deze grond wordt in de loop van de week gecontroleerd op vliegtuigwrakdelen en munitie.

In de loop van de week worden ook bodemmonsters genomen om te kunnen bepalen in welke mate de bodem verontreinigd is. Mocht dit het geval zijn dan wordt de uitgegraven grond na controle afgevoerd en nieuwe, schone grond ingebracht. Voor het civiel technische werk krijgt de Bergingsdienst van de luchtmacht ondersteuning van de Fa Leemans uit Vriezenveen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie